![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Constructia barajului din amonte de localitatea Seini a fost sistata in urma cu aproape doi ani pe considerent ca “sursa de aprovizionare” cu material de constructie, respectiv un deal din zona, este din pamant si nu are nici urma de piatra, asa cum a rezultat in urma unui studiu facut inainte de inceperea lucrarii.
Pentru ca paraul Seinel, care traverseaza oraselul Seini, s-a revarsat in mai multe randuri, s-a facut proiectul unui baraj, care sa retina undele de viitura. Conform proiectului, inceput cu finantare din bugetul Apelor Romane, barajul a fost amplasat in amonte de localitate.
Numai ca, de aproximativ doi ani, si lucrarile si finantarea au fost sistate. Explicatia oficiala este ca “nu s-a reusit realizarea solutiei constructive propuse initial”. Surse din administratia publica locala spun ca lucrarea a fost sistata pentru, initial, specialistii au sondat intr-un deal din apropiere si au decis ca barajul sa se construiasca din piatra de acolo. Numai ca, dupa ce au inceput lucrarile, s-a constatat ca dealul era din pamant si nu avea nici urma de piatra.
„De un an jumate, chiar de doi ani, s-au sistat lucrarile, din cauza faptului ca nu s-a reusit realizarea solutiei constructive propuse, nu s-a gasit roca necesara pentru realizarea corpului barajului. Eu nu sunt in masura sa spun daca a fost o greseala de proiectare sau nu, cert e ca barajul a trebuit reproiectat pentru a se face cu materiale de la fata locului, din pamant si piatra ce se gaseste. Acum, un alt proiect, cel refacut, e depus la minister si asteptam. Ramane sa fie executat de firma aleasa initial (n.r., SOCOT Targu Mures), dar nu stiu in ce masura sunt alocate fonduri pentru baraj, daca finantarea e asigurata…”, a explicat primarul Zamfir Adoreanu-Kraiger.
Reprezentantii Serviciului de Gospodarire a Apelor (SGA) Baia Mare sustin ca lucrarile la baraj nu au fost sistate. “Obiectivul de investitii se afla in faza de avizare pentru actualizarea folosintelor barajului, respectiv de acumulare permanenta si sursa de apa. Rolul lui este de protejare a orasului Seini impotriva viiturilor. In ceea ce priveste proiectul, nu s-a modificat, a ramas aceeasi metoda de constructie”, a declarat Anca Bonto, purtatorul de cuvant al SGA Baia Mare.
„S-au pierdut doi ani… Barajul este de o importanta majora, in ultimele doua luni am avut pericol de inundatii si am scapat ca prin urechile acului”, a spus primarul Adoreanu-Kraiger, cu gandul la marile inundatii din urma cu doi ani.
La fata locului, se observa o tentativa de santier, exista o baraca a „clasicilor” SOCOT Targu Mures, firma care lucreaza si la barajul de la Runcu, s-a scormonit pamantul si… cam atat.
Localnicii sunt convinsi ca lucrarea de mantuiala de la barajul care trebuia sa le apere localitatea de inundatii a fost facuta ca acoperire pentru banii ce trebuiau “livrati”. “Credeti ca nu se stie la judet? Aici s-au spalat bani la greu! Au facut aparari de maluri, n-au facut parapeti… Pana acum, trei copii au cazut in vale! In plus, iarna abia coboram cu masinile, de teama sa nu cadem acolo”, explica o localnica. “O venit SOCOT, apoi o dat lucrarea la oseni, la firma fostului primar din Bixad. Apoi s-o dus si aia, ca o vazut ca n-au din ce face barajul, ca n-o gasit piatra. E o coruptie aici, de-ati sti…”, este convins alt seinean.
Pana cand vom intra in posesia explicatiilor oficiale ale celor implicati, fie ca vorbim de Apele Romane, fie de autoritatile judetene, la Seini ramane ceea ce se vede: un baraj, finantat din bugetul public, inceput si lasat balta, pentru ca nu s-a gasit piatra – desi, teoretic, s-au incasat niste bani pentru studiile facute inaintea demararii lucrarii.
Sursa: Alexandru Ruja