Vezi VIDEO
Controversa starnita in privinta numarului persoanelor cu drept de vot la care se raporteaza procentul necesar validarii referendumului de duminica, 29 iulie, a rezolvat cel putin o problema electorala: mortii nu mai sunt chemati la urne. In urma unui ordin al Ministerului Administratiei si Internelor, persoanele decedate au fost scoase de pe listele electorale, iar in Maramures decizia a dus la reducerea cu aproape 1% a numarului celor inscrisi pe listele electorale.
Este vorba de aproximativ 3.000 de morti, care in 10 iunie anul acesta erau asteptati la vot si care au fost scosi de pe listele electorale in urma verificarilor cerute administratiilor publice locale.
Controversa starnita de mortii de pe listele electorale dura din 1990 si era motivata de faptul ca intrarea in normalitate ar presupune o actiune dificila si de durata. Totusi, acum, actualizarea a fost facuta intr-o singura saptamana.
„Faptul ca apar in listele electorale si persoane decedate era un lucru cunoscut. S-a facut o curatenie si intr-un timp scurt, de cand s-a cerut de catre Ministerul Administratiei si Internelor sa actualizeze listele electorale, primarii si secretarii au avut sarcina sa elimine din listele electorale persoanele decedate. Initial erau 432.000 si acum sunt 429.000”, a declarat Vasile Pop, director al Directiei de Statistica Maramures.
In pofida eliminarii mortilor de pe listele de vot, numarul real al alegatorilor este diferit de cel inscris la circumscriptiile electorale. De pilda, intre datele institutiei judetene de statistica si cele ale Inspectoratului de Politie, de care se tine cont la intocmirea listelor de alegatori, e o diferenta de peste 25.000 de persoane.
„Avem 403.647 de persoane cu drept de vot in Maramures, insa in baza de date privind evidenta persoanelor, de la Politie, avem inscrise pe listele electorale la acest referendum 429.011 de persoane”, a subliniat directorul Directiei de Statistica Maramures.
Seful statisticii maramuresene sustine diferenta dintre listele de alegatori si numarul real al alegatorilor este cauzat de faptul ca datele recensamantului european din 2011 nu au fost prelucrate in totalitate si, conform legii nu pot fi luate in calcul decat in anul 2013.
Sursa: Catalin Vischi