![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Virgil Tantas a revenit la sefia Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) Maramures. Intr-un singur an, decidentii politici din fruntea administratiei judetene au schimbat de sapte ori directorii institutiei agricole. Specialistii pun regresul agriculturii si pe seama incoerentei politice, ritmul schimbarilor la varful DADR fiind atat de rapid incat niciun director nu reuseste sa finalizeze strategia de redresare, daramite sa o mai si implementeze.
Dupa semnarea actului de constatare a mortii clinice in care se afla industria din judet, agricultura si turismul au fost nominalizate ca factori determinanti pentru redresarea economiei maramuresene. Cu toate acestea, politicienii n-au facut nimic pentru a sustine dezvoltarea agriculturii, iar aceasta si-a continuat regresul ingrijorator – “Ce agricultura? Mai avem doua verze, o ceapa s-un porc subnutrit”, dupa cum plastic se exprima unul dintre specialistii din sistem.
Una dintre principalele cauze a regresului consta in lipsa unei strategii agricole, insa cine sa o faca in conditiile in care factorii politici care conduc administratia judetului au schimbat sefii Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) de sapte ori intr-un singur an. “Nici n-apuca sa se usuce cerneala pe actul de numire, ca esti deja demis”, explica Anton Rohian, unul dintre care s-au perindat la sefia institutiei.
Cronologia schimbarilor agropolitice
In 2005, in urma protocolului politic de impartire a functiilor de conducere din institutiile deconcentrate dintre PD si PNL, la conducerea DADR Maramures a fost numit liberalul Virgil Tantas, secondat de colegul sau de partid Cornel Maries.
Decizia a fost “viabila” pana in vara anului 2009, cand PNL a iesit din cartile guvernarii. De atunci si pana azi, intr-un singur an, politicienii au schimbat directorul DADR de… sapte ori.
In aprilie 2009, pentru a-i indeparta pe directorii liberali din functii, guvernul a emis un ordin, notoriul “37”, care desfiinta postul de director executiv si il infiinta pe cel de director coordonator. In urma modificarii, in iunie 2009 la conducerea DADR Maramures a fost numit “coordonator” Anton Rohian, insa acesta a rezistat in functie doar trei luni, pana cand partidul din care face parte, PSD, a iesit din coalitia de guvernare.
In octombrie 2009, la sefia institutiei care coordoneaza activitatea agricola din judet a venit fostul ofiter de Militie, democrat-liberalul Ioan Banc, acesta candidand singur pe postul de director coordonator.
In februarie 2010, Rohian, care atacase in instanta de judecata ordinul ministrului Agriculturii, prin care si-a pierdut functia, a fost repus pe functie. Nu pentru mult timp, insa, pentru ca la inceputul lunii iunie 2010, in urma unui ordin al ministrului Agriculturii, toti directorii coordonatori, adjuncti si economici din institutiile subordonate au fost demisi, implicit si cel revenit la conducerea DADR Maramures, Anton Rohian.
Spre finalul lunii iunie, Rohian a fost din nou schimbat din functie, iar Banc a revenit pe postul de director coordonator. Rocada si-a pierdut valabilitatea in iulie 2010, dupa ce ordonanta prin care au fost schimbati directorii executivi numiti de PNL a fost declarata neconstitutionala, iar liberalii au revenit pe posturi.
Asa s-a ajuns in situatia in care, astazi, conducerea DADR Maramures a luat forma din vara anului trecut, cu liberalul Virgil Tantas – director executiv – si liberalul Cornel Maries si democrat-liberalul Ioan Banc – directori executivi adjuncti.
Sursa: Catalin Vischi