Vezi VIDEO
Angajatii Romplumb sunt ingrijorati ca si-ar putea pierde locurile de munca, dupa ce Agentia Regionala de Protectie a Mediului Cluj a suspendat autorizatia integrata de mediu a uzinei. Aproape 600 de oameni vor ramane pe drumuri, daca nu se vor gasi solutii pentru ca instalatiile sa se incadreze in parametrii stabiliti in document si societatea sa nu se inchida.
Angajatii societatii Romplumb Baia Mare traiesc cu teama ca ziua de maine le-ar putea aduce vestea disponibilizarilor. Deocamdata, muncitorii nu au primit informatii in acest sens, spunand ca e vorba doar despre zvonuri. Totusi, tinand cont ca de la mijlocul lunii septembrie, uzina ar trebui sa-si suspende activitatea pana cand isi va revizui instalatiile, cei aproape 600 de muncitori vor intra pe somaj tehnic, urmand sa primeasca doar o parte din salariul incasat in zilele normale de lucru. Cel putin asa ar trebui sa se intample, in conformitate cu codul muncii, sustin sindicalistii.
“In situatia in care aceasta decizie de suspendare a activitatii isi va produce efectul, cei 598 de angajati in baza codului muncii ar trebui sa beneficieze de plata a 75 % din salariu pe perioada cand activitatea este suspendata pana la remedierea problemelor de mediu care au stat la baza luarii acestei decizii”, a declarat liderul de sindicat din cadrul societatii Romplumb, Ana Sarga.
Muncitorii sunt ingrijorati si spun ca pierderea locurilor de munca ar insemna pentru ei un dezastru, in conditiile in care se apropie iarna si vor creste cheltuielile de intretinere. In plus, multi au rate la banci, asa ca situatia e dramatica.
“Va dati seama, si familia, si noi suntem pe drumuri. Foarte rau, avem banci, avem datorii pentru noi este dezastru ceea ce se preconizeaza acum. E o situatie foarte critica, mai ales ca avem familii unde lucreaza si sot, si sotie aici, au cate 5-6 copii, raman pe drumuri”, a spus una dintre angajate, Maria Pitis.
Alti angajati spun multi dintre ei au peste 40 de ani, astfel incat le va fi greu sa-si gaseasca alte slujbe.
“Bine nu va fi, suntem atatia care suntem trecuti peste varsta de 40 de ani si nu te mai ia nimeni, lucru bun nu va fi”, a aratat un alt angajat.
Pe de alta parte, sindicalistii au mai declarat ca in cazul in care se va ajunge la inchiderea societatii, au cerut conducerii uzinei sa faca demersurile necesare pentru ca salariatii Romplumb sa fie incadrati la Ordonanta 116, ceea ce le-ar da posibilitatea celor concediati sa incaseze venituri de completare pe langa indemnizatia de somaj, pe o perioada de 20-24 de luni, in functie de vechimea in munca.
Saptamana viitoare, sindicalistii Romplumb il asteapta in cadrul societatii si pe liderul Cartel Alfa, Bogdan Hossu, pentru a discuta despre situatia incerta in care se gasesc angajatii si demersurile care trebuie parcurse pentru protectia sociala a acestora.
Sursa: Camelia Tocaci