In capitala Republicii Belarus, Minsk, sunt programate vineri negocieri de pace intre guvernul de la Kiev si separatistii prorusi din estul Ucrainei, negocieri la care vor participa si reprezentanti ai Rusiei si OSCE (Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa).
Presedintele ucrainean Petro Porosenko a declarat joi, la Newport, unde are loc summitul NATO, ca exista sansa unui acord la negocierile de la Minsk si ca, in conditiile in care reuniunea din capitala belarusa are loc, el va ordona vineri o incetare a focului pentru fortele armate ucrainene care lupta impotriva separatistilor prorusi, deschizand astfel calea pentru punerea in aplicare a unui ‘plan de pace in etape’, dupa cum a transmis Reuters.
Liderii separatistilor cred si ei in sansele acestor negocieri, daca se gaseste o solutie politica pentru regiunile Donetk si Lugansk, liderii acestor autoproclamate ‘republici populare’ din estul Ucrainei declarand joi ca sunt gata sa ordone incetarea focului, cu conditia ca reprezentantii Kievului sa semneze un plan de reglementare pasnica a conflictului.
La Moscova, ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat ca Rusia este dispusa sa ia orice masura care ar putea duce la reducerea tensiunilor din estul Ucrainei, facand apel la Kiev si la reprezentantii separatistilor sa urmeze planul de pace in sapte puncte, propus in urma cu doua zile de presedintele Vladimir Putin.
Mai sceptic s-a aratat insa secretarul general NATO, Anders Fogh Rasmussen, care a reamintit ca Rusia a mai lansat si in trecut asa-zise initiative de pace, care insa nu s-au concretizat pe teren, noteaza Radio Europa Libera.
Presedintele Vladimir Putin a propus miercuri un plan pentru a se ajunge la pace in sud-estul Ucrainei, plan ce cuprinde sapte puncte si anume — stoparea operatiunilor ofensive, retragerea fortelor ucrainene la o distanta de unde sa nu mai poate trage inspre orase, monitorizare internationala, excluderea utilizarii aviatiei militare impotriva civililor, schimb de prizonieri, deschiderea de coridoare umanitare pentru refugiati si livrarea de ajutoare umanitare, refacerea infrastructurii.
Initiativa liderului de la Kremlin a fost contestata de Kiev, premierul ucrainean Arseni Iateniuk afirmand ca ‘adevaratul plan al lui Putin este distrugerea Ucrainei si recrearea Uniunii Sovietice’.
Sursa: Agerpres