Vezi VIDEO
Zece focare au fost identificate pe Gutai, de catre pompierii, voluntarii si silvicultorii aflati pe munte pentru a lupta impotriva incendiului care a parjololit zeci de hectare in zona Creasta Cocosului. Cele aproximativ 200 de persoane, coordonate de inginerul silvic Gheorghe Petrovan, au inceput de ieri sa creeze culoare de protectie pentru limitarea zonei afectate de incendiu iar astazi, 30 august, s-a anuntat ca exista acele zone care ard mocnit, dar ca flacarile au fost impiedicate sa se extinda spre localitatile Breb, Cavnic sau Desesti.
Cei care au urcat pe platoul montan au identificat, pe partea nordica a versantului, doua focare. Terenul din zona contine turba si faciliteaza intinerea jarului sub vegetatia deja arsa. Pe panta de la baza traseului turistic spre Creasta Cocosului mai sunt alte opt focare, care ard mocnit. Din cauza ca portiunea este situata la altitudine, intr-o zona cu stanci, interventia pune mari probleme echipajelor prezente in zona.
„Cele doua focare de pe partea nordica au fost localizate. S-a intervenit ieri si au fost lichidate de catre toti cei care au participat. In zona versantului de la baza platoului turistic, acolo este un teren stancos, cu multa piatra si grohotisuri, si sunt si acolo vreo sapte-opt focare, dar, pentru a le putea stinge, ai nevoie de acces cu cordelina si nu poti pune in pericol viata oamenilor. Acolo, daca se vor reactiva focarele, flacarile vor arde doar in zona platoului stancos, fara a se extinde spre partea de tufe de ienupar”, a relatat, pentru eMaramures, purtatorul de cuvant al Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta (CJSU) Maramures, Dan Buca.
Oamenii au lucrat cu sape, tarnacoape, drujbe si securi pentru a crea culoare de protectie in zona. Chiar in timp ce echipele de interventie erau la fata locului, rafalele de vant au dus la reaprinderea vegetatiei uscate de pe versantul stancos. „In aceasta dimineata silvicultorii au incercat sa aduca un TAF in zona si poate ca acum, dupa ora 13:00, vor reusi sa adanceasca acele culoare de protectie si in acest fel vom reusi sa impiedicam, in cazul reizbucnirii incendiului, extinderea spre alte zone impadurite. In momentul de fata aceasta este singura optiune. Doar daca ploua abundent iar apa este suficienta pentru a se infiltra prin tufele de ienupar si in solul specific pamantului de turba atunci focul se va stinge de tot”, a completat oficialul CJSU Maramures.
Echipele de interventie au ramas in zona si la aceasta ora pentru a supraveghea perimetrul afectat si pentru a da alarma in caz ca flacarile reizbucnesc cu putere. Incendiul din zona Creasta Cocosului a izbucnit in weekedul trecut si a afectat o suprafata de aproximativ 60 hectare de teren alpin cu vegetatie uscata, tufe de ienupar si arbusti.
Sursa: Andrei Gherghel