Vezi VIDEO
Admonestari au auzit reprezentantii primariilor din Maramures care astazi, 14 noiembrie, au participat la o sedinta convocata la prefectura. Mustruluiala a fost cauzata de incendiile de vegetatie uscata izbucnite in intreg judetul si care au afectat suprafete intinse de pasuni si chiar padure. Oficialilor din primarii li s-a atras atentia ca nu s-au implicat suficient in prevenirea incendiilor si li s-a pus in vedere ca vor fi sanctionati aspru daca nu vor interveni pe viitor in limitarea unor asemenea situatii.
In ultima saptamana, pompierii maramureseni au fost solicitati sa intervina la stingerea a peste 39 de incendii de vegetatie uscata. Reprezentantii Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Maramures au aratat ca multe dintre incendii ar fi putut fi prevenite daca s-ar fi implicat mai mult si membrii din comitetele locale pentru situatii de urgenta. Numai ca, in numeroase cazuri, primarii, viceprimarii sau secretarii unitatilor administrativ teritoriale nici macar nu s-au prezentat la cursurile de instruire organizate de ISU Maramures. Printre exemplele negative au fost date orasele Dragomiresti, Salistea de Sus, Somcuta Mare, Baia Mare, dar si comunele Coas, Coroieni, Farcasa, Giulesti si Farcasa.
“Multe dintre aceste aspecte si interventii la care am participat au fost datorate lipsei implicarii comitetelor locale pentru situatii de urgenta. Masurile care ar fi trebuit sa fie luate: nealocarea resureslor, lipsa de dotare, lipsa de implicare. Inspectia de prevenire a participat anul acesta la un control la toate primariile la toate comitetele locale si urmeaza o reverificare a remedierii neregulilor constate. Si nu neaparat ca va promitem o sa fie luate masuri drastice in acest sens”, a declarat prim adjunctul inspectorului sef, Ionita Sarb.
Si subprefectul judetului Maramures, Gyongyike Bondi, a aratat ca este inadmisibil sa se cheltuiasca sume enorme pentru aceste interventii, pomenind de interventia mai mult decat costisitoare de la Chiuzbaia unde s-a actionat cu un elicopter.
“Eu chiar va rog sa luati masuri drastice. Aceste terenuri apartin cuiva. Nu mai este o problema sa aflam cui apartin aceste terenuri. Cu ajutorul politiei trebuie cautat, ce de bani s-au cheltuit cu stingerea focului, plus nu mai vorbim de munca dumneavoastra. Nu se poate tolera pana la infinit, las ca vin pompierii si sting focul. Si la Chiuzbaia nu stiu cand va creste padurea si cand va fi o padure la loc. Nu e normal ca nimeni sa nu fie pedepsit cum a fost si la Chiuzbaia”, a afirmat Gyongyike Bondi.
Sanctiuni in cazul in care nu sunt luate toate masurile pentru prevenirea incendiilor de vegetatie uscata sunt prevazute in lege, dar nimeni nu a fost amendat. De exemplu, pentru arderea resturilor vegetale fara permis de lucru cu focul, care se elibereaza de primarie, sanctiunea porneste de la 1.000 de lei si poate ajunge la 2.500 de lei. Pentru arderea miristilor, vegetatiei sau stufarisului din ariile protejate, vinovatii risca inchisoarea de la 3 luni la 1 an sau amenda penala care poate ajunge la 60.000 de lei, dar niciun maramuresean nu a simtit pana acum asprimea legii.
Sursa: Camelia Tocaci