Vezi VIDEO
Probleme cu incalzirea ar putea intampina in aceasta iarna spitalul din Viseu de Sus. Din cauza unei datorii de aproximativ 1,2 milioane de lei exista riscul sa nu poata fi achizitionat combustibilul lichid. In ce priveste celelalte spitale din judet, sindicalistii Sanitas considera ca aici ar trebui sa contribuie cu fonduri inclusiv autoritatile locale, avand in vedere ca majoritatea unitatilor spitalicesti se afla in subordinea primariilor.
Pregatirile pentru iarna au demarat in toate spitalele din judetul Maramures. Directorul executiv al Directiei de Sanatate Publica Maramures (DSP), Rares Pop, a declarat ca se fac eforturi pentru asigurarea resurselor financiare necesare actului medical, dar si pentru incalzirea saloanelor. Daca in cazul procurarii medicamentelor si a materialelor sanitare nu exista sincope, reprezentantii DSP au aratat ca la Spitalul din Viseu de Sus ar putea aparea probleme cu incalzirea, din cauza unor datorii mai vechi de circa 1,2 milioane de lei.
„Problemele care s-ar putea sa se ridice vor fi, cred, la spitalul din Viseu de Sus, unde ei au facut deja o solicitare pentru asigurarea de combustibil lichid si plata acestuia, in conditiile in care ei au datorii destul de mari. Aceasta cantitate de combustibil ar fi suficienta pana la finele anului”, a afirmat directorul executiv al DSP Maramures, Rares Pop.
Oficialii DSP au precizat ca restante se inregistreaza la toate spitalele din judet, numai ca acestea sunt in termenul de plata. “Toate spitalele au datorii in acest moment, dar sunt in termen de plata, in cele 90 de zile, pentru ca desfasurarea actului medical presupune in permanenta achizitionarea de medicamente, materiale sanitare care se afla in termene contractuale de 90 de zile. Problema e sa nu se depaseasca 90 de zile, pentru ca atunci se considera arierate si toti managerii sunt obligati sa asigure aceasta decontare si plata facturilor”, a adaugat Rares Pop.
De cealalta parte, sindicalistii Sanitas Maramures au adaugat ca pentru plata incalzirii e nevoie de sprijinul financiar al autoritatilor publice locale, deoarece “actuala forma de decontare a serviciilor medicale nu prevede aceste costuri”, dupa cum a aratat sindicalistul Mircea Ciocan. In acest context, primariile trebuie sa intervina pentru a achita facturile la incalzire si chiar la utilitati, exceptie facand spitalul din Borsa care nu e in subordinea primariei, ci a Ministerului Sanatatii.
Sursa: Camelia Tocaci