![]() |
![]() |
Vezi VIDEO
Zilele racoroase de la finalul lunii septembrie si inceputul lunii octombrie i-au fortat pe directorii de scoli si gradinite sa dea drumul la caldura mai devreme decat s-ar fi asteptat. Daca unitatile de invatamant unde pentru incalzire se utilizeaza gaz metan nu au probleme cu incalzirea in perioada rece, in cazul scolilor care utilizeaza lemne mai sunt situatii in care achizitiile de combustibil sunt realizate doar in aceasta perioada. Conform meteorologilor, iarna care se apropie va fi una foarte friguroasa, astfel ca managerii institutiilor de invatamant se asteapta la cheltuieli mari cu incalzirea in urmatoarele luni.
Oficialii Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Maramures arata ca in aceasta perioada sunt efectuate ultimele achizitii de lemn, in cazul scolilor care au centrale termice care functioneaza cu acest tip de combustibil. Acestia dau asigurari ca nu vor fi probleme cu incalzirea in salile de clasa pe perioada iernii, desi arata ca nu toate scolile au angajat personal calificat care sa se ocupe de intretinerea si buna functionare a centralelor.
„Conform situatiilor trimise de la unitatile scolare, marea parte a unitatilor care au centrale pe lemne au deja asigurat combustibilul solid. Mai mari probleme avem in ceea ce priveste functionarea centralelor, deci avem unitati scolare in care inca nu avem personal calificat sau care acum incearca sa gaseasca o persoana care are calificarea necesara si care sa deserveasca aceste centrale pe perioada functionarii”, a precizat inspectorul scolar din cadrul ISJ Maramures, Elisabeta Kramarik.
Trecerea peste perioada de iarna, care se anunta a fi una foarte rece, va fi o provocare pentru managerii institutiilor de invatamant. La ultima intalnire cu reprezentantii ISJ Maramures, acestora li s-a recomandat sa gaseasca solutii de economisire la incalzire. Tocmai din acest considerent, unele scoli au decis sa faca investitii in termostate, pentru ca astfel sa aiba facturi cat mai mici.
„Din cauza faptului ca finalul de septembrie a fost destul de racoros, am fost nevoiti sa pornim incalzirea, pentru ca avem grupe de elevi din clasele pregatitoare, pe care, fiind mici, am vrut sa ii protejam. Aici sunt cheltuieli foarte mari, in acest sens, noi ne-am montat doua termostate, pentru fiecare centrala pe care o avem si de aici reglam temperatura optima, astfel incat sa nu risipim, dar sa nu fie nici frig in salile de clasa”, a explicat directorul Scolii „Nicolae Iorga” din Baia Mare, Mihai Bolos.
Cheltuielile cu incalzirea unitatilor de invatamant pe perioada sezonului rece sunt foarte mari, dupa cum arata conducerea acestora. In cazul scolilor mari, cu mai multe clase, sumele de plata pentru incalzire pentru intervalul cuprins intre lunile octombrie si martie depasesc 110.000 de lei.
Sursa: Gabriela Kuhajda