![]() |
![]() |
Vezi VIDEO
Situatie tragi-comica in capitala Maramuresului istoric, Sighetu Marmatiei. De cum a coborat mercurul in termometre, in oras rasuna drujbele si topoarele cu care oamenii taie lemne ca sa nu inghete de frig in… apartamente. Pentru ca gazul este un lux in Sighet, balcoanele blocurilor sunt burdusite cu butuci, iar carutele cu lemne au devenit parte din peisajul urbei in acesta perioada. Cetatenii isi fac provizii pentru iarna carand gramezile de boci pentru foc chiar si pana la etajul patru.
Ca in Evul Mediu se pregatesc sighetenii pentru frigul iernii, in secolul 21. Racordarea la reteaua de gaz este un lux, asa ca sobele de teracota pe lemne au ramas sursa de incalzire a locatarilor din blocuri. Pana si copiii orasenilor sunt invatati ca toamna e vremea… taierii bocilor. Fiecare membru al familiei contribuie: barbatii pun mana pe drujbe si taie butucii chiar in fata imobilelor, iar cei mici fie asaza lemele de foc in balcoane, fie le cara in saci pana in apartamente.
“Taiem si noi lemne sa ne incalzim la foc. N-avem gaz, da’ stiti, nici nu ne trebuie gaz, ca doara ii scump. Taiem cate un sac, doi, cat sa ne incalzim si noi. De 15 ani, de cand ne-am mutat aici, tot asa ne incalzim. Nu-i tare greu, ca ne-am obisnuit. Oricum, iesim mai ieftin asa, ca pentru o caruta de lemne platim numa vreo 2-3 milioane”, a declarat Mihai Tivadar.
Barbatul a povestit ca nu exista sighetean in cartierul Independentei – acolo unde majoritatea oamenilor care locuiesc la bloc – care sa nu aiba cel putin o drujba sau un topor. Tinerii s-au obisnuit de mici sa taie lemnele si sa le care in saci pana in balcoanele apartamentelor.
“De cand suntem mici, aici, in bloc, ne-am incalzit cu lemn. Ca nu este gaz, nu o bagat nimeni in bloc gaz si atunci tre’ sa mergem la padure si sa luam lemne. Da’ nu mereu ii usor, ca tre’ sa mergi dupa lemne la padure, nu sunt tot timpul bani si asta e rau. Intr-o luna, cam 2-3 milioane cheltuim pe lemne. Plus munca, ca acuma in fiecare zi taiem lemne…”, a relatat Andrei Fechete.
Oamenii recunosc ca nici nu-si pot imagina cum ar fi o iarna in care sa nu fie nevoiti sa taie lemne si sa le urce pana la etaj.
Sursa: Anca Popescu