Vezi VIDEO
Oficialii Spitalului de Pneumoftiziologie (TBC) vor sa incalzeasca unitatea medicala cu energie regenerabila. Principalul scop al inlocuirii instalatiei vechi cu una ecologica este reducerea facturii astronomice la energie termica. Cumulate, facturile la apa, gaz si electricitate, in decursul unui an, se ridica la aproape 9 miliarde lei vechi. Daca proiectul va primi avizul comisiei de la Bucuresti, managerul Spitalului TBC, Sorina Pintea, spune ca se vor economisi aproape un sfert din banii alocati incalzirii spitalului.
“Energie pentru plamani” este proiectul derulat de Ministerul Mediului si Padurilor si finantat de Administratia Fondul pentru Mediu. Prin acesta, Spitalul de Pneumoftiziologie (TBC) din Baia Mare are toate sansele ca, in aproximativ doua luni, sa fie dotat cu sisteme de incalzire bazate pe utilizarea energiei regenerabile.
“Cheltuim pe an 8,8 miliarde lei vechi, luand in considerare gazul, apa si electricitatea. Odata cu implementarea acestui proiect, reducerea va fi de 2,3 miliarde pe an. Bani pe care ii vom putea oferi pentru altceva, pentru dotarea spitalului si pentru dotarea cu mai multe materiale sanitare si obiecte pentru pacienti”, a precizat Sorina Pintea, managerul Spitalului TBC.
Oficialii Spitalului TBC spun ca exista sanse mari pentru a primi finantarea, deoarece sunt sprijiniti de Consiliul Local, iar proiectul tehnic este unul de viitor.
“Noi spunem ca avem sanse destul de mari, in primul rand datorita proiectului tehnic, care este unul destul de futurist, performant, si, in al doilea rand, datorita cotei de cofinantare a Consiliului Local, care este de 35%, iar punctajul este destul de mare pe acest proiect”, a adaugat Pintea.
Studiul de fezabilitate a fost aprobat, in sedinta Consiliului Local, din 27 ianuarie. Proiectul a fost depus la Bucuresti, la Ministerul Mediului, iar in circa doua luni va fi evaluat pentru a primi finantarea. In bugetul de investitii este prevazuta si inlocuirea ferestrelor, iar izolarea termica este planuita peste doi ani.
Sursa: Adina Timis