![]() |
![]() |
Criza mare la Targu Lapus, unde autoritatile locale au fost nevoite sa faca economii “la sange” ca sa poata supravietui din bugetul de austeritaate pe care il au. Administratia orasului nu a reusit sa se descurce din banii primiti de la stat si a ramas in urma cu platile la energie electrica si gaz. Datoriile au fost reesalonate, dar alesii lapuseni continua sa stranga cureaua.
Institutiile publice aflate in subordinea primariei fie au fost decuplate de la reteaua de gaz, fie au inceput sa fie incalzite cu cioate, care in vremurile prospere erau aruncate. Primarul din Targu Lapus, Mitru Lese, a declarat ca e mai rentabila incalzirea pe lemne decat pe gaz. „Am adunat toate cioatele care erau de ani de zile abandonate pe la scoli si pe la institutii sau chiar de la agenti economici, iar acum le punem pe foc”, a spus alesul local, care a investit intr-un spargator de lemne performant ca sa poata crapa bustenii.
“Urmeaza sa primesc un tocator si voi transforma in material de foc de la brazii de Craciun aruncati de oameni, dar si tufele si spinii de pe pasune. Asa vom pastra si padurile noastre curate si vom avea si combustibil”, a explicat primarul Mitru Lese.
Magazia de lemne a Primariei Targu Lapus este plina de busteni strambi si cioturosi, in vreme ce bransamentul de la teava de gaz spre centrala termica a fost taiat pan ace vor veni vremuri mai bune. „Materialul lemnos de la scoli e asigurat din curatarea pasunilor, nu din lemn taiat din padure, iar peste o luna o sa va arat acea tocatura, cu spini si brazi si alte cele”, a explicat primarul Mitru Lese, pomenind despre tocatorul pe care vrea sa il puna in functiune.
Autoritatile lapusene lucreaza la un proiect cu finantare guvernamentala si europeana prin care sa se asigure energie alternativa printr-un camp de panouri solare si prin biomasa, astfel incat administratia sa reduca din costurile pentru iluminat public si incalzirea institutiilor publice din Targu Lapus.
Sursa: Alexandru Ruja