Vezi VIDEO
Mare fast astazi, 7 octombrie, la inaugurarea oficiala a Uzinei de Epurare a Apei din zona industriala de vest a municipiului Baia Mare. Evenimentul s-a consumat in prezenta reprezentantilor companiei care a efectuat lucrarile de modernizare a tehnologiei folosite in epurarea apelor uzate din oras. Investitia se ridica la uriasa suma de 45,6 milioane euro, insa, spun autoritatile, a meritat pentru ca apa care iese din noua Uzina de Epurare din Baia Mare este mai curata decat cea care intra din barajul Firiza in Statia de Tratare a apei potabile furnizate cetatenilor.
“Este proiectul de cea mai mare valoare, dar si cel mai important dintre toate cele care au fost implementate vreodata in Baia Mare din fonduri europene. Valoarea totala este de 45,6 milioane euro”, a spus primarul interimar al Baii Mari, Istvan Ludescher.
Potrivit acestuia, din suma totala, 30 milioane euro reprezinta fonduri europene nerambrusabile, alte 12 milioane constituie valoarea unui imprumut de la Banca Europeana pentru Investitii, in vreme ce diferenta de 3,6 milioane euro este contributia Consiliului Local.
Primarul interimar Istvan Ludescher a precizat ca suma acordata de Consiliul Local provine, de fapt, de la locuitorii Baii Mari. In plus, pentru acoperirea creditului bancar a fost necesara marirea tarifului de furnizare a apei potabile si a serviciilor de canalizare cu aproximativ 60%. Acesta a adaugat ca, odata cu modernizarea tehnologiei care este folosita in epurare, a fost extinsa si reteaua de apa cu 20 kilometri, in vreme ce reteaua de canalizare este mai mare cu 24 kilometri.
Ludescher a glumit, sugerandu-i constructorului sa faca dovada calitatii apei, oferind celor prezenti un pahar din aceasta. Reprezentantul firmei franceze, lider in lucrari de acest gen la nivel mondial, i-a raspuns primarului interimar ca apa care iese din statia de epurare nu este potabila, insa este mai curata decat cea care vine din Barajul Firiza.
“Apa care iese din uzina de epurare a apelor uzate este mai curata decat apa care intra in statia de tratare a apei potabile din municipiul Baia Mare”, a dat asigurari Cristophe Ploux, vicepresedintele Veolia Water Solutions and Technologies Franta.
Acesta a mai dat asigurari ca normele de tratare a apei uzate respecta directivele Uniunii Europene si ca Baia Mare se alineaza putinelor orase din tara care au ajuns la acest nivel. Printre acestea se numara Buzau si Bucuresti (statiile Crivina si Arcuda).
Edilii baimareni se gandsesc sa profite la maximum de noua tehnologie, in conditiile in care resturile rezultate in urma epurarii apelor uzate ar putea fi vandute pe post de ingrasamant.
Sursa: Catalin Tineghe