Comisia Europeana a transmis o scrisoare autoritatilor romane prin care solicita clarificari referitoare la modul de transpunere a unei directive europene in legislatia interna prin OUG 50/2010 privind contractele de credit ale populatiei. Documentul a fost transmis Departamentului pentru Afaceri Europene.
Clarificarile referitoare la modul de transpunere a unei directive europene in legislatia romaneasca privind contractele de credit ale populatiei, cerute de Comisia Europeana (CE) este premergatoare unei eventuale proceduri de infringement, au declarat surse guvernamentale.
Prim-viceguvernatorul BNR, Florin Georgescu, a confirmat ca a inceput un dialog intre CE si autoritatile romane. Surse oficiale au declarat inca din august, ca bancile comerciale ar putea solicita Comisiei Europene deschiderea unei proceduri de infringement impotriva Romaniei daca Ordonanta 50/2010 nu va transpune exclusiv cerintele directivei europene si se va aplica si contractelor de credite in derulare.
De altfel, bancile au solicitat insistent o prevedere care sa oblige Guvernul sa modifice OUG privind contractele de credite pentru populatie in limitele normelor UE si sa se renunte la refacerea contractelor in derulare.
Zeci de mii de clienti ai bancilor din Romania s-au organizat in grupuri pe internet, pentru a putea sa declanseze procese colective impotriva acestora. Nemultumirile clientilor sunt legate de abuzuri ale bancilor (perceperea unui comision de risc pe perioada desfasurarii creditului, modificarea abuziva a dobanzilor sau calcularea gresita a dobanzii etc.).
Ordonanta 50/2010, privind contractele de credit pentru consumatori, transpune in legislatia romaneasca Directiva Europeana 48/CE/2008, printre cele mai cunoscute prevederi ale actului normativ fiind eliminarea comisionului de rambursare anticipata la creditele cu dobanda variabila si calcularea dobanzii in functie de un indice de referinta transparent, la care se adauga o marja fixa, care nu poate fi modificata fata de contractul initial.
Sursa: Mediafax