Vezi VIDEO
In ultimii 20 de ani, Primaria Baii Mari a contractat noua credite bancare, doar in ultimii sapte ani imprumutand de la banci, in doua transe, 100 de milioane de lei. Conform datelor Ministerului Finantelor Publice, Baia Mare este pe locul doi in clasamentul national al municipiilor cu datorii publice. Desi orasul figureaza cu un grad de indatorare foarte apropiat de limita maxima admisa de lege, conducerea municipalitatii sustine ca stam ceva mai bine decat se comunica oficial, pentru ca n-am consumat decat 25% din ultimul credit bancar.
Gradul de indatorare al Primariei Baia Mare a ajuns la 26,77%, imprumuturile bancare contractate la banci indatorand municipalitatea pana in anul 2023, conform datelor Comisiei de Autorizare a imprumuturilor Locale din cadrul Ministerului Finantelor Publice.
Gradul de indatorare este calculat ca pondere a serviciului anual al datoriei publice (rate de capital, dobanzi, comisioane si alte costuri), aferent atat finantarilor rambursabile aflate in derulare, cat si celei pentru care se solicita autorizare, in totalul veniturilor proprii ale respectivului buget local. La finalul anului trecut, soldul datoriei publice locale a Baii Mari era de aproximativ 49 de milioane de lei.
Desi procentul Baii Mari este foarte apropiat de limita maxima admisa, care este de 30% din totalul veniturilor proprii (impozite, taxe, contributii, alte varsaminte si venituri, precum si cote defalcate din impozitul pe venit), oficialii primariei sustin ca inca situatia nu e ingrijoratoare.
„Gradul real de indatorare in acest moment, si la sfarsitul anului trecut si acuma, e mai mic, adica este de aproximativ 13%. E adevarat ca daca am fi accesat tot imprumutul de 50 de milioane de lei ajungeam la 26%, dar noi, pana in acest moment, am accesat in jur de 10,5 milioane, deci avem aproape 40 de milioane de lei neaccesate”, a explicat viceprimarul Dumitru Matei.
Pentru ultimele doua credite luate de Primaria Baii Mari, in acest moment numai ratele si dobanzile platite din bugetul public sunt de aproximativ 500.000 de lei pe luna. Desi 75% din ultimul imprumut bancar au ramas in cont si in noiembrie expira posibilitatea de accesare, Primaria Baii Mari vrea sa prelungeasca termenul, pentru a plati lucrarile de reabilitare a soselei de centura, estimate la 25 de milioane de lei, si pentru cofinantarea unor proiecte europene.
„Ce se va trage in acest an, sa vedem daca putem prelungi la banca, va fi exact 5 milioane de lei pentru finantarea proiectelor europene – banii pe care trebuie sa-i platim inainte si dupa care ii primim inapoi de la uniunea europeana, dupa ce noi platim”, a mai mentionat viceprimarul Matei.
In 2005, Primaria Baii Mari a contractat un credit bancar de 50 de milioane de lei, cu data scadenta 2019, iar patru ani ani mai tarziu a luat inca un imprumut bancar, tot de 50 de milioane de lei, care ne indatoreaza pana in anul 2023. Primul credit a fost consumat in totalitate, iar cel de-al doilea a fost motivat de coducerea municipalitatii prin achizitia fostului sediul al companiei Remin.
Chiar daca achizitia nu s-a produs, in 2009 au fost retrasi 5 milioane de lei, in 2010, 3,5 milioane de lei, iar in acest an, 1,5 milioane de lei. Conform conducerii Primariei, in 2013 se vor retrage inca 30 de milioane de lei, cu conditia, foarte probabila, ca imprumutul bancar sa fie prelungit.
Sursa: Catalin Vischi