![]() |
![]() |
Vezi VIDEO
Vezi VIDEO editat
Locuitorii din Finteusu Mare, dar si numerosi oameni de cultura, primari si politicieni s-au adunat astazi, 2 februarie in centrul satului pentru a-l comemora pe omul de cultura, Valentin Baintan. In ciuda ploii, foarte multi maramureseni au tinut sa fie prezenti in numar mare la inaugurarea unei statui care infatiseaza bustul celui care a fost profesor si scriitorului, dirijor si compozitor si care a adus renume localitatii.
In centrul satului Finteusu Mare poate fi admirata incepand de astazi, 2 februarie, o statuie infatisand bustul fostului dirijor al corului barbatesc din localitate. Evenimentul a fost organizat la patru ani de la trecerea la cele vesnice a omului de cultura Valentin Baintan. In semn de pretuire, localnicii s-au adunat in numar mare la dezvelirea bustului, insa la eveniment au venit si oameni din diferite colturi ale judetului Maramures, in sufletele carora a ramas vie amintirea dirijorului.
„Vin cu mare placere, pentru ca o mica parte din copilarie am petrecut-o aici. Inseamna foarte mult, daca va dati seama ca vin pe aceasta ploaie sa stau la acest eveniment, inseamna mult. Un om foarte bun, un om elegant din orice punct de vedere”, a relatat unul dintre participantii la eveniment, Pompei Retegan.
Un alt maramuresean, Ghita Cotet, a mers la comemorarea Finteus tocmai din Valenii Somcutei. „Nu puteam sa lipsesc la acest eveniment, cand un colos al culturii romanesti si al localitatii Finteusu Mare unde a pus bazele unei formatii corale de exceptie, e comemorat. Am venit sa fiu si eu parte integranta din acest eveniment si sa-l comemoram cum se cuvine. Un om de exceptie”.
Localnicii isi amintesc cu drag, dar si cu mare emotie de Valentin Baintan, precizand ca a fost iubit de oameni, asa cum si dirijorul i-a iubit pe cei din jurul sau. „Ne-o fost si rudenie, sotia dansului si am avut doi coristi, fecioru’ si barbatu‘. Foarte deosebit, atat ne-o iubit, dar si noi pe dumnealui”, a marturisit cu lacrimi in ochi, Emilia Serban.
La actiunea de astazi, au fost prezenti si reprezentantii societatii Culturale Patriotice „Avram Iancu”. „ Aducem astazi, aici, in Finteusu Mare, un omagiu celui care a adus atata stralucire acestor locuri, profesorul si scriitorul, dirijorul si compozitorul Valentin Baintan. Ne-am adunat aici pentru a reactiva si a pastra proaspata, memoria acestui ilustru dascal si apostol al neamului romanesc”, a relatat presedintele societatii, Victor Bercea.
In primele randuri s-au aflat si membrii corului barbatesc din Finteusu Maree, care a fost condus timp de 27 de ani de Valentin Baintan. Reprezentantii formatiei corale au aratat ca, pentru fiecare dintre ei, fostul lor dirijor a fost un model de daruire, dar si de talent si multa munca.
„Este primul monument al unui dirijor amplasat intr-o comunitate sateasca. Noi il consideram ca fiind cel mai longeviv dirijor al corurilor din Maamures, al corului din Finteusu Mare, el reprezinta un exemplu de talent, daruire, de trudire intru promovarea artei corale din Romania”, a aratat dirijorul corului barbatesc din Finteusu Mare, Andrei Dragos.
De altfel, anul 2013 va fi unul special si pentru corul din Finteusu Mare, care aniverseaza la 1 decembrie, 95 de ani de activitate.
Valentin Baintan a indeplinit de-a lungul timpului maimulte functii culturale. Printre altele a fost director adjunct al Ansamblului Profesionist “Maramuresul” (1969-1970). Intre anii 1971-1975 a indeplinit functia de bibliotecar la Biblioteca Judeteana “Maramures”, iar din anul 1975 a devenit directorul acestei institutii pana la pensionare (februarie 1990). Din ianuarie 1992 a activat timp de 5 ani ca secretar literar-muzical la Ansamblul Folcloric National Transilvania.
De asemenea, Valentin Baintan a fost dirijor de cor in mai multe localitati: Ardusat, Somcuta Mare, Valea Chioarului, insa din cei 50 de ani in care a derulat aceasta activitate, 27 i-a petrecut alaturi de membrii corului barbatesc din Finteusu Mare.
Sursa: Camelia Tocaci