Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie au dispus trimiterea in judecata a noua persoane din fosta conducere a Jandarmeriei Romane, printre care fostul inspector general al IGJR, chestor general de politie Costica Silion, si Ion Crangus, fost inspector general adjunct in aceeasi institutie.
Potrivit unui comunicat al DNA transmis astazi, 7 februarie, Costica Silion, chestor general de politie (fost general IGJR), in prezent director general adjunct in cadrul Directiei Generale Management Operational din MAI, si Ion Cringus, general maior (in rezerva) au fost deferiti justitiei pentru abuz in serviciu contra intereselor persoanelor, daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, fals intelectual, uz de fals si si omisiunea sesizarii organelor judiciare.
In acelasi dosar, pentru fapte similare, au fost trimisi in judecata: colonel (in rezerva) Costica Neculai, fost sef al Directiei de Management si Resurse Umane (DMRU) din cadrul IGJR, colonel (in rezerva) Doru Chilibon, fost sef al Serviciului de Recrutare, Incadrare si Promovare Personal -DMRU, colonel (in rezerva) Iulian Lixandru, fost Sef al Bazei de Administrare si Deservire a Inspectoratului General, (UM 0260 Bucuresti) , maior Traian Mihai, sef Birou Management Resurse Umane si Pregatire din cadrul Bazei de Administrare si Deservire a IGJR, subcomisar de politie Dan-Stefan Rusu, fost locotenent IGJR, plt. adj. Mircea Nitoi, subofiter in cadrul Biroului Management Resurse Umane si Pregatire din UM 0260 Bucuresti, si plt. maj. Paul Panisoara, subofiter in cadrul UM 0260 Bucuresti.
In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut ca in octombrie 2006 inculpatul Panisoara, prin frauda si prin falsificarea unor documente depuse la dosarul de candidat si cu sprijinul inculpatului Rusu, a sustinut examenul de admitere in corpul subofiterilor si a fost reincadrat in IGJR – Baza de Administrare si Deservire – UM 0260 Bucuresti.
„Paul Panisoara nu avea dreptul de a participa la un astfel de concurs, deoarece in cursul anului 1997 fusese trecut in rezerva din Politia romana din motive disciplinare. Dupa reincadrare, subofiterul a fost mentinut in randul cadrelor militare, in mod ilegal, prin incalcarea cu stiinta a atributiilor de serviciu”, precizeaza DNA.
De asemenea, in octombrie 2008, prin frauda si prin falsificarea unor documente depuse la dosarul de candidat, inculpatului Panisoara i s-a intocmit, in fals, un dosar de participare la concursul pentru trecerea in corpul ofiterilor, la care acesta nu avea dreptul de a participa.
„Inscrisurile falsificate si depuse la dosarul de candidat au fost intocmite de inculpatii Lixandru, Mihai si Nitoi. In urma sustinerii acestui concurs, Paul Panisoara a fost declarat admis in corpul ofiterilor, in mod ilegal, ocupand astfel locul unei candidate ce s-a constituit parte civila in procesul penal cu suma de 27.499 lei, reprezentand drepturi salariale cuvenite, dar neincasate si daune morale”, sustin procurorii.
Sursa citata mentioneaza ca dupa ce aceasta situatie a fost cunoscuta de conducerea IGJR si DMRU, respectiv de inculpatii Silion, Crangus, Neculai si Chilibon, acestia nu au facut niciun demers pentru sesizarea autoritatilor judiciare competente cu privire la neregulile constatate si nici nu si-au indeplinit atributiile de serviciu pentru restabilirea legalitatii.
„Mai mult, acestia au determinat un lucrator din compartimentul de specialitate sa intocmeasca, in fals, documentatia pe baza careia ministrul de Interne ar fi trebuit sa emita ordinul pentru trecerea inculpatului Panisoara in corpul ofiterilor”, se mai arata in comunicat.
In instrumentarea acestei cauze, procurorii militari au colaborat cu ofiteri din cadrul Directiei Generale Anticoruptie. Dosarul a fost inaintat spre judecare Inaltei Curti de Casatie si Justitie.
Sursa: Agerpres