![]() |
Vezi VIDEO
Nemultumiti de faptul ca tot mai multi soferi din oras cer despagubiri firmelor de asigurari pentru defectiunile cauzate de gropile din asfalt, reprezentantii societatilor au intentat procese administratiilor publice locale din Maramures, in speranta ca isi vor recupera banii. La Primaria Baia Mare, in primele zece luni ale anului, au fost depuse pe rol nu mai putin de 24 de procese, numarul acestora fiind mult mai mare comparativ cu anii precedenti.
Baimarenii care detin asigurari CASCO si isi defecteaza autoturismele in craterele de pe asfalt au posibilitatea sa ceara despagubiri firmelor de profil. Acestea, la randul lor, printr-un traseu logic, au posibilitatea sa actioneze in instanta administratiile publice locale, vinovate ca nu au asfaltat strazile pline de gropi. Totodata, primariile pot chema in instanta firmele care efectueaza lucrari de mantuiala pe drumurile Romaniei.
Numarul proceselor intentate Primariei Baia Mare din pricina drumurilor proaste a crescut. Si asta din cauza faptului ca, anul acesta, fondul alocat investitiilor pentru repararea strazilor a fost mult mai mic. Cele mai multe actiuni in instanta se inregistreaza in Baia Mare.
“Anul trecut au fost inregistrate pe rolul Judecatoriei Baia Mare 18 cauze. La Judecatoria Viseu de Sus, au fost inregistrate doua cauze, in vreme ce la restul judecatoriilor din Maramures nu au fost inregistrata nicio cauza avand acest obiect. Anul acesta, in perioada ianuarie-octombrie, numarul cauzelor au crescut, la Judecatoria Baia Mare fiind depuse 24 de actiuni avand aceasta cauza, in vreme ce in alte judecatorii niciuna”, a declarat judecatorul Codruta Alb, purtatorul de cuvant al Judecatoriei Maramures.
La prima infatisare, administratiile publice locale cheama in garantie firmele executante ale lucrarilor. Acestora li se solicita, potrivit deciziilor instantelor de judecata, sa acopere atat prejudiciul, cat si cheltuielile de judecata. Potrivit responsabililor Serviciului Juridic din cadrul Primariei Baia Mare, sumele solicitate nu depasesc 2.000 lei.
“In general, aceste despagubiri nu sunt in valori mari. Sumele ajung pana in 1.000-2.000 lei. La acestea se adauga si cheltuielile de judecata, reprezentand taxa de timbru. Operatorii de drum sunt obligati, conform sentintei, sa respecte legea. Noi, intotdeauna ne-am recuperat banii”, a spus Aurelia Craciun, seful Serviciului Juridic din cadrul Primariei Baia Mare.
Surse judiciare afirma ca, pana in anul 2008, cand s-au introdus noi ordonante de urgenta, administratiile publice locale se trezeau bune de plata, chiar daca vina pentru starea proasta a drumurilor apartinea executantului.
Sursa: Catalin Tineghe