Vezi VIDEO
Persoanele care si-au ispasit pedeapsa cu inchisoarea merita o noua sansa. Este concluzia la care au ajuns autoritatile maramuresene, care s-au intrunit astazi, 22 octombrie, pentru a gasi solutii pentru reintegrarea in societate a detinutilor, marginalizati dupa eliberarea lor din puscarie. La intrunire au fost si studenti ai Universitatii de Nord din Baia Mare, profilul asistenta sociala, cei care vor trebui sa puna umarul la rezolvarea problemei, avand in vedere ca ei vor fi viitorii specialisti in domeniu.
Problema reintegrarii in societate a detinutilor a fost pusa in discutie astazi, in Sala Europa, in prezenta reprezentantilor Penitenciarului Baia Mare si ai Serviciului Public de Asistenta Sociala (SPAS), initiatorii proiectului „Incluziunea sociala a persoanelor ce executa o pedeapsa privativa de libertate – o responsabilitate sociala comuna”. La masa rotunda au participat si responsbili din Primarie, Centrul Pentru Voi, Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Maramures, Agentia Judeteana de Ocupare a Fortelor de Munca si Directia de Sanatate Publica.
Au fost prezenti si studenti din cadrul specializarii Asistenta Sociala de la Universitatea de Nord. Acestia si-au luat notite, au identificat problemele detinutilor si au incercat sa caute solutii. Ei sunt de parere ca primul pas in rezolvarea dificultatilor cu care se confrunta persoanele private de libertate a fost facut. Este vorba de colaborarea intre autoritati. De aici si pana ca acestia sa isi poata gasi un loc de munca si a castiga increderea angajatorilor si a celor din jur… mai e insa mult de lucru.
“Am venit pentru acest proiect, care se refera la incluziunea detinutilor in societate. Este un proiect foarte important si e bine ca se discuta despre asta, pentru ca e o problema care chiar trebuie discutata. Asa aducem idei noi despre cum s-ar putea integra ei, parerea mea ar fi sa continuam cu astfel de planuri si proiecte, pentru ca pot sa aduca solutii importante”, a spus Raluca Cerghezan, studenta la profilul Asistenta Sociala.
Un grup de zece studenti ai Universitatii au fost chiar in practica la Penitenciar, pentru a-i educa pe detinuti in ceea ce priveste notiunile de igiena sanitara si educatie civica. “Unii au prezentat carente in ceea ce priveste educatia sanitara, altii au invatat cate ceva si au recunoscut ca sunt extrem de benefice astfel de programe. La cursuri, atmosfera a fost una de colaborare, de respect reciproc, au dat dovada de amabilitate”, a relatat Ramona Pop.
Cadrele didactice ale institutiei de invatamant superior atrag atentia ca este nevoie de integrarea detinutilor, deoarece fenomenul infractionalitatii nu poate fi stopat in totalitate.
“Cunosc tot ce se intampla acum in penitenciar, totul cu repercusiuni pozitive spre pregatirea pentru eliberare a detinutilor pentru incluziunea lor sociala. Aici lucrurile ar trebui sa se schimbe putin si sa se insiste pe acea relationare institutionala”, a spus Ioan Tohatan, colonel in rezerva, actualmente profesor la Universitatea de Nord.
Reprezentantii autoritatilor locale au precizat ca astfel de intalniri vor mai fi organizate, deoarece colaborarea intre institutii este solutia cea mai la indemana pentru integrarea sociala a detinutilor.
Sursa: Catalin Tineghe