Primele 200.000 de doze de vaccin antigripal cumparate de Ministerul Sanatatii (MS) pentru campania de imunizare vor fi distribuite, miercuri, directiilor de sanatate publica, urmand ca acestea sa le furnizeze medicilor de familie, informeaza ministerul.
„Din cantitatea de 600.000 de doze de vaccin antigripal, pe care Ministerul Sanatatii le-a achizitionat pentru inceperea campaniei de vaccinare antigripala, primele 200.000 de doze se afla in depozitul CN Unifarm SA si, in cursul zilei de maine (miercuri – n.r.), urmeaza a fi distribuite in teritoriu catre directiile de sanatate publica, urmand ca acestea sa le furnizeze medicilor de familie”, arata MS, care subliniaza ca este pregatit pentru inceperea campaniei de vaccinare antigripala la recomandarea specialistilor Institutului National de Sanatate Publica (INSP).
Restul de 400.000 de doze urmeaza sa intre in depozitul Unifarm in cursul acestei saptamani, urmand ca in perioada urmatoare, in functie de necesitatile de campanie antigripala si a recomandarilor venite din partea specialistilor INSP cu privire la activitatea virozelor respiratorii, se va planifica distributia dozelor in teritoriu, mai precizeaza sursa citata. De asemenea, in prezent, la Institutul Cantacuzino au fost infiolate deja 212.000 de doze de vaccin antigripal autohton, urmand ca restul dozelor din aceasta sursa sa fie finalizate in cursul lunii decembrie, conform HG 320-2013, mai arata MS.
Pentru campania de vaccinare antigripala, Institutul Cantacuzino ar urma sa puna la dispozitie, in total, 400.000 de doze. Conform analizelor efectuate de Centrul National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile din Institutul National de Sanatate Publica si ale Centrului National de Gripa din INCDMI Cantacuzino, pana in prezent, campania de vaccinare antigripala nu a fost demarata intrucat activitatea virozelor respiratorii a fost una de intensitate joasa, fara raspandire geografica, fara a se inregistra probe pozitive de virusuri gripale.
Anul trecut, in campania de imunizare gratuita impotriva gripei nu au fost folosite vaccinuri de la Cantacuzino, dupa ce, in ianuarie 2012, multe loturi cu doze fabricate la acest institut au fost retrase, din cauza unei concentratii scazute a tulpinii B, linia de productie a fiolelor fiind ulterior inchisa. In mai 2013, ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a anuntat ca Institutul Cantacuzino devine, prin hotarare de guvern, serviciu de interes economic general si va primi din fondul de rezerva al Guvernului 10 milioane de lei, suma care nu reprezinta ajutor de stat, ci compensatie financiara din partea statului.
Nicolaescu a mai precizat atunci ca s-a ocupat personalul de reluarea activitatii institutului si a discutat cu Agentia Nationala a Medicamentului si Dispozitivelor Medicale scurtarea etapelor pentru ca productia de vaccin antigripal sa poata fi reluata in acest sezon.
Sursa: Mediafax