Vezi VIDEO
Cele peste 600 de microintreprinderi din Maramures care au ales sa plateasca impozit pe venit, in loc de impozit pe profit, s-ar putea sa se fi pacalit, in conditiile crizei economice, sunt de parere specialistii in finante. Asta pentru ca, indiferent daca firma realizeaza sau nu profit, aceasta este obligata sa se achite de darile catre stat. Pana la sfarsitul lunii ianuarie, contribuabilii au putut opta pentru trecerea de la impozitul pe profit de 16%, la cel pe venit de 3%.
Autoritatile au reintrodus, din acest an, posibilitatea ca microintreprinderile sa opteze pentru o anumita forma de plata a darilor catre bugetul de stat. Pana la sfarsitul lunii ianuarie, toate fimele care nu au mai mult de noua angajati si n-au depasit cifra de afaceri de 100.000 euro au putut alege trecerea de la impozitul de 16% pe profit la cel de 3% pe venit.
“Se revine la posibilitatea pentru platitorii de impozit pe profit, sa plateasca impozitul pe venit pentru microintreprinderi. Pentru aceasta, ei trebuiau sa depuna o declaratie pana la 31 ianuarie. Pana la aceasta data, la nivelul judetului au fost inregistrate 640 de cereri de trecere la impozitul pe venit realizat de microintreprinderi”, a precizat Ioan Popa, directorul executiv adjunct al Directiei Generale de Finante Publice Maramures.
Radu Big, directorul Centrului pentru Dezvoltarea Intreprinderilor Mici si Mijlocii Maramures, spune ca riscurile trecerii al impozitul pe venit sunt mai mari decat avantajele penru microintreprinderi.
“Marele avantaj este ca se simplifica evidentele contabile. Este mult mai usor din punct de vedere birocratic firmelor sa-si tina evidentele contabile, dar dezavantajul principal este ca firmele sunt susceptibile de a plati impozite chiar si in momentul in care realizeaza pierderi si nu profit”, a precizat Radu Big.
Pentru acest an, microintreprinderile nu mai pot opta pentru trecerea la impozitul pe venit. Firmele care vor dori sa faca aceasta trecere anul viitor nu pot desfasura activitati in domeniile bancar, asigurari, jocuri de noroc, cosultanta sau management. De asemenea, ele trebuie sa nu fi avut pierderi fiscale in anii anteriori.
Sursa: Adina Timis