Vezi VIDEO
Cei mai multi bani din cota de 2% din impozitul pe veniturile realizate in 2012 au ajuns la asociatiile si fundatiile umanitare. Maramuresenii au donat catre aceste organizatii neguvernamentale peste 185 de milioane de lei. O buna parte din sume au ajuns si la biserici, in vreme ce unii dintre contribuabilii din judet s-au orientat insa si spre asociatiile de parinti care functioneaza pe langa scolile si gradinitele din judet.
Codul Fiscal da posibilitatea persoanelor fizice sa directioneze doi la suta din impozitul pe veniturile obtinute in anul anterior catre o entitate nonprofit, unitatilor de cult, precum si pentru acordarea de burse private. Anul trecut, cei mai multi maramureseni au decis sa ajute fundatiile umanitare, bisericile, dar si SMURD-ul.
„Maramuresenii au decis ca cei mai multi bani in anul 2013 sa ii vireze catre fundatii. In special fundatiile care au un scop umanitar: ASSOC, Esperando la care au fost virati 185,6 milioane de lei. Tot inspre sanatate au fost catre SMURD, 60 de milioane de lei, aproximativ aceeasi suma a fost virata si catre Spitalul Judetean «Dr. Constantin Opris». De asemenea, au fost virate si catre culte, aici intrand in principal parohiile, fiind multiple, pentru ca s-au virat chiar si in afara judetului nostru, a fost virata o suma de 131,8 milioane de lei”, a afirmat seful adjunct al Administratiei Finantelor Publice Maramures, Stefan Libotean.
Au existat si contribuabili care s-au orientat spre asociatiile de parinti de pe langa scoli si gradinite, la care au ajuns peste 51 de milioane de lei. Pentru veniturile realizate anul trecut, maramuresenii au inceput sa-si depuna la finante declaratia 230 prin care stabilesc spre ce unitati va fi directionata cota de 2%.
„Si anul acesta in care ne aflam, cand se pun optiunile pentru veniturile realizate in 2013, termenul de depunere este pana la data de 25 mai. Incep si sosesc aceste declaratii, noi le prelucram si urmeaza ca dupa definitivarea anului 2013 sa fie introduse si sa le dam drumul catre plata”, a mai spus Stefan Libotean.
Declaratia 230 poate fi depusa de persoanele care au realizat venituri din salarii, au fost angajate, dar si de catre cei care au desfasurat activitati independente.
Sursa: Camelia Tocaci