Vezi VIDEO
Autoritatile maramuresene au stabilit strategia circulatiei fluxului informational in situatii de urgenta, pentru ca echipajele sa ajunga mai prompt la fata locului. De asemenea, pentru ca avertizarea populatiei in cazul producerii inundatiilor, Ministerul Mediului a decis sa se infiinteze statii hidrologice care sa determine temperatura si debitele cursurilor de apa.
Reprezentanti din Institutia Prefectului, Sistemul de Gospodarire a Apelor, Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta Maramures si oficiali din Ministerul Mediului au discutat astazi, 24 iunie, despre problemele cu care se confrunta autoritatile locale in cazul inundatiilor.
Otilia Lefter, consilier superior in Ministerul Mediului si Padurilor, le-a dat o veste buna autoritatilor locale. In Maramures se vor monta statii hidrometrice automate, care inregistreaza informatiile necesare pentru ca autoritatile sa fie pregatite in caz de viituri.
“Pentru Maramures, din punct de vedere hidrologic, se continua un proiect prin care se monteaza pe cursurile de apa statii hidrometrice automate. Acestea inregistreaza automat debite, temperatura, pentru situatii de gheturi sau in cazul poluarilor accidentale pe cursurile raurilor”, a precizat pentru eMaramures.ro oficialul din Ministerul Mediului si Padurilor.
Respectivele informatii ajung la dispeceratul Sistemului de Gospodarire a Apelor, la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta si apoi in fiecare localitate in parte, pentru a putea fi avertizata populatia.
“Este un pas inainte. Este deja o astfel de statie la Ulmeni, se continua si pe celelalte cursuri de apa montarea unor astfel de statii. Din estimarile noastre, sistemul va putea functiona la nivelul intregii tari”, a mai explicat Otilia Lefter.
In privinta inundatiilor, cele mai expuse localitati maramuresene sunt Rona de Sus si Valenii Somcutei. “Am avut luna trecuta probleme in Rona de Sus, o asa-numita rupere de nori. In mai putin de 25 de minute au cazut 80 de litri de precipitatii pe metru patrat”, a mentionat prefectul Sandu Pocol.
Si primarul orasului Somcuta Mare, Dorinel Alb, a amintit de „ruperea de nori din 2009, de la Valeni”. “Acolo avem o situatie dificila, deoarece un numar foarte mare de case sunt situate pe albia paraului. Daca era (n.r., „ruperea de nori”) la 2.00-3.00 noaptea, poate am fi avut 150-200 de victime, apa a intrat in case pana la un metru si ceva, unde erau frigidere si aparate sub tensiune”, a relatat Alb.
Reprezentantii Ministerului Mediului au mentionat ca vor continua sa monitorizeze modul de colaborare al autoritatilor locale in situatii de urgenta, pentru reducerea la minimum a pagubelor si pentru cresterea gradului de siguranta a cetatenilor.
Sursa: Catalin Tineghe