Vezi VIDEO
Un punct sensibil pentru comunitate s-a aflat, astazi, 22 aprilie, pe ordinea de zi a alesilor baimareni. Intruniti in cadrul unei sedinte de indata a Consiliului Local, acestia si-au dat votul pe un proiect de hotarare care vizeaza reglementarea organizarii actiunilor de strangere de fonduri in spatiile publice si private din Baia Mare. Masura, initiata de administratia urbei, s-a impus ca urmare a aparitiei mai multor escroci care profita de bunavointa cetatenilor sub pretextul ajutorarii unor persoane aflate in situatii disperate.
Pentru a stopa acest fenomen periculos, astazi s-au facut demersuri care impun obtinerea unor avize prealabile de catre cei care intentioneaza sa stranga fonduri pe raza municipiului. Este precizat faptul ca vizate sunt doar actiunile desfasurate pe trotuare, in zonele aglomerate, piete publice, in blocurile de locuinte, la domiciliul cetatenilor, in institutiile publice sau in societati comerciale, respectiv in alte zone similare.
„Cred ca pe de o parte trebuie sa incurajam asociatiile, fundatiile, persoanle fizice si persoanele juridice sa faca intr-un mod legal demersurile de acest tip, dar pe de alta parte trebuie sa fim foarte duri si radicali cu cei care transforma aceasta chestiune intr-o escrocherie. Din pacate, de cele mai multe ori asta se intampla”, a aratat primarul municipiului Baia Mare, Catalin Chereches.
O parte dintre sesizarile venite pe adresa Primariei Baia Mare pe acest subiect au fost chiar din partea unor consilieri locali. Acestia au aratat ca nu de putine ori au intalnit diferite persoane incercau sa stranga fonduri in asa-zise scopuri umanitare, pretinzand ca fac acest lucru fie in numele primarului municipiului, fie in numele Consiliului Local.
Masurile indreptate impotriva escrocilor vor fi aplicate chiar din aceasta luna. Atat in cazul persoanelor fizice, cat si in al firmelor si organizatiilor neguvernamentale se cer acte justificative, documente de identitate, precum si o cerere adresata primariei in care sa mentioneze in ce scop va fi realizata strangerea de fonduri.
“Propunerea mea este sa se solicite societatiilor comerciale inclusiv un certificat constatator de la Registrul Comertului, care sa fie in perioada de valabilitate. Avand in vedere faptul ca, intr-adevar, este prevazut ca se cere statutul si actul constitutiv, insa cu totii stim ca acestea din urma se pot modifica. De aceea consider ca ar fi oportun sa solicitam si un certificat constatator de la Registrul Comertului”, a mentionat consilierul local Ionut Parvu.
Potrivit proiectului de hotarare, care a fost adoptat cu majoritate de voturi de catre consilieri, dupa prezentarea actelor necesare si obtinerea avizelor din partea comisiei de specialitate, cei care doresc sa organizeze actiuni pentru strangere de fonduri trebuie sa publice si un anunt in cel putin doua ziare locale, prin care sa anunte inceperea si incheierea campaniei de strangere de fonduri. In plus, urnele folosite pentru astfel de actiuni vor trebui sigilate, respectiv deschise, doar in prezenta unui reprezentant din cadrul Primariei Baia Mare.
Cei care nu vor respecta noua hotarare de Consiliu Local risca amenzi usturatoare. Sanctiunile sunt intre 1.000 si 2.500 de lei in cazul organizatiilor neguvernamentale, in vreme ce pentru persoane fizice ele sunt cuprinse intre 500 si 1.000 de lei. Persoanele juridice risca si ele de la 1.500 si pana la 2.500 de lei amenda pentru abateri. Sanctiunile urmeaza sa fie aplicate de Directia Politiei Locale din cadrul Primariei Baia Mare.
Sursa: Anca Popescu Glodan