Agentii imobiliari maramureseni au preconizat o crestere a cererii si, implicit, a preturilor, dar se gandeau ca se va ajunge la un plus de 20 de procente abia catre finele lui 2007.
Lazar Nacu, presedinte al filialei judetene a Uniunii Nationale a Agentilor Imobiliari (UNIM), a afirmat ca prevederile noului Cod fiscal privind impozitul pe tranzactii au avut si ele o influenta asupra majorarii preturilor. “Cele 2, respectiv 3 procente se regasesc in pretul final pe care il cer maramuresenii pentru ca fiecare e interesat sa aiba de unde sa acopere suma pe care urmeaza sa o perceapa statul pentru tranzactie.”
Batalie pentru fiecare metru patrat de teren intravilan
Presedintele UNIM a aratat ca locuintele vandute in Baia Mare nu s-au scumpit la fel de mult si ca media cresterii preturilor pe ansamblul pietei imobiliare ar fi de aproximativ 10%. “In ce priveste spatiile comerciale si terenurile, preturile sunt in expansiune de la o zi la alta. E surprinzator ce se intampla pentru ca nu se poate spune despre Maramures ca e un judet bogat, dar atrage extrem de multi investitori”, a aratat specialistul baimarean.
Pentru fiecare spatiu comercial scos la vanzare sau inchiriat in municipiul resedinta de judet batalia este acerba. La fel se intampla si cu terenurile care au deschidere la sosea si care sunt la periferia municipiului. ”La ora aceasta am ajus sa avem «zero» la oferta pentru spatii de firma. Se pare ca nu mai e nimic de vandut si de inchiriat pe acest segment, desi cererea e extraordinar de mare. Se iau in calcul, pe langa suprafata si forma, deschiderea vitrinelor si, evident, accesul la drum.”
Concurenta mare pentru spatiile de firma e comentata si de proprietari. Unul dintre acestia a relatat ca, recent, un investitor strain i-a solicitat sa renunte la vechiul contract de inchiriere cu o societate importanta din Baia Mare contra unui comision consistent si a unei chirii mult mai mari. “S-a oferit sa acopere inclusiv cheltuielile de judecata, daca vor exista probleme, dar am refuzat pentru ca ar da prost sa imi incalc angajamentele luate fata de un vechi client”, a aratat acesta.
O treime din jucatorii de pe piata imobiliara sunt straini
Imediat dupa integrarea Romaniei in structurile europene piata imobiliara din Baia Mare a inceput sa prezinte interes pentru straini. Multi dintre ei au venit in Maramures doar ca sa studieze posibilitatea unor tranzactii, insa altii au trecut imediat la atac achizitionand prin intermediul unor firme atat locuinte, cat si suprafete importante de teren pe care intentioneaza sa ridice magazine sau chiar cladiri cu birouri pe care sa le inchirieze ulterior.
“Nu este saptamana fara sa avem cateva intalniri cu oameni de afaceri interesati de investitii importante in domeniul imobiliar. Cred ca din patru astfel de clienti, trei sunt cu siguranta straini. Vin din tot felul de tari, dar majoritatea sunt europeni. Parca ar fi «taramul fagaduintei», atat de mult s-a inmultit numarul celor interesati sa cumpere teren in Maramures”, a aratat Lazar Nacu.
Agentii imobiliari baimareni au afirmat ca, pana acum, cel mai mare interes l-au aratat italienii. In multe din cazuri, oamenii de afaceri care vin din afara le fac concurenta neloiala romanilor pentru ca au bani mult mai multi la dispozitie si ofera cu mult peste preturile existente pe piata, dar astea sunt regulile jocului dupa intrarea in UE. “A fost un italian care mi-a zis ca da si 7.000 de euro pe ar, numai sa ii rezolvam un teren”, a explicat unul dintre baimarenii care se ocupa de tranzactii imobiliare.
Viitorul drum expres atrage investitori pe DE 58
Punctul de atractie il reprezinta municipiul Baia Mare. “Majoritatea cauta cate doua – trei hectare in intravilan ca sa inceapa constructii. Cineva a fost interesat sa ridice un supermarket pe strada Valea Borcutului, care e la marginea municipiului. S-ar putea spune ca investitorii din domeniul retail sunt printre cei mai ferventi cautatori de terenuri. Ei nu sunt interesati doar de oferta din municipiul resedinta de judet, ci si de cele din restul Maramuresului”, a subliniat Nacu.
El a aratat ca in ultimele saptamani a crescut foarte mult interesul pentru terenurile de pe marginea Drumului European 58, care leaga municipiul Baia Mare de judetul Satu Mare. “Sunt foarte multi investitori care au cerut teren intre Baia Mare si Seini, dar nu oriunde, ci langa drum. E posibil ca anuntul construirii unui drum expres care sa lege Maramuresul de Satu Mare si respectiv de Ungaria sa fie cauza acestui interes care a crescut brusc.”
Lazar Nacu crede ca preturile nu vor mai creste atat de mult in perioada care urmeaza si ca la finele acestui an chiar s-ar putea vorbi de o stabilitate pe acest segment. El a aratat ca batalia se va da in continuare pe suprafetele de teren din intravilan si in special pe de cinci ari pe care pot fi construite case. Pentru acestea, recent, s-au oferit chiar si 8.500 de euro, in conditiile in care media de pret in Baia Mare e acum de 5.000 – 6.000 euro. Cele mai mari tarife sunt percepute totusi in zona Metro, unde se cer in jur de 15.000 euro/ar.
Sursa: Larisa Tivadar