Ministerul Economiei si Finantelor a lansat, luni, Programul Operational Sectorial ”Cresterea Competitivitatii Economice”, singurul care vizeaza cu preponderenta companiile private, in special IMM-urile. Firmele mici si mijlocii au posibilitatea sa beneficieze de pana la aproximativ 90% din fonduri, dupacum au precizat reprezentantii guvernului.
Implementarea programului va fi sustinuta, in perioada 2007 – 2013, cu peste 3 miliarde de euro, din care contributia Uniunii Europene prin Fondul European de Dezvoltare Regionala este de aproximativ 85% (2,554 miliarde euro), restul fiind acoperit din bugetul de stat si din bugetele locale.
Suma alocata apelurilor de proiecte pentru primul trimestru al acestui an este de 158,5 milioane euro, din totalul de circa 786 milioane euro disponibile ca si finantare nerambursabila pentru intregul an 2008.
Ministerul economiei a informat ca obiectivul acestui program este cresterea, pana in 2015, a productivitatii companiilor romanesti, cu o medie anuala de circa 5,5%, in scopul reducerii decalajelor fata de productivitatea medie din UE.
Axele prioritare sunt crearea unui sistem inovativ si eco-eficient de productie, cresterea eficientei energetice si a securitatii furnizarii, cercetarea – dezvoltarea tehnologica si inovarea pentru competitivitate, precum si imbunatirea managementului tehnologiei informatiei si comunicatiilor. Implementarea lor vizeaza cresterea productivitatii companiilor romanesti pentru ca acestea sa atinga, pana in 2015, un nivel de aproximativ 55% din media UE.
Prezentare Program Operational Sectorial ”Cresterea Competitivitatii Economice”
Axa prioritara 1
Denumire: “Un sistem inovativ si eco-eficient de productie”
Obiectivul programului: Cresterea competitivitatii IMM-urilor, inclusiv prin crearea de noi unitati de productie. Exceptie face delocalizarea unei capacitati de productie din alt stat membru UE.
Coordonatori: Directia Generala pentru Gestionarea Fondurilor Comunitare, Organismul intermediar pentru IMM-uri din cadrul Ministerului pentru IMM, Comert, Turism si Profesii Liberale Alocare Financiara: 1,079 miliarde euro
Perioada: 2007 – 2013
Co-finantare UE: 928,651 milioane euro, reprezentand 86% din alocarea financiara
Co-finantare nationala (buget de stat / local): 151,175 milioane euro, reprezentand 14% din alocarea financiara
Valoarea maxima a finantarii este de 1,5 milioane euro, fiecare IMM putand beneficia de o alocare financiara nerambursabila de pana la 70% din cuantumul investitiei.
Axa prioritara 2
Denumire: “Competitivitate prin cercetare, dezvoltare tehnologica si inovare”
Obiectivul programului: Cresterea capacitatii de cercetare prin dezvoltarea infrastructurii de cercetare-dezvoltare, in scopul ridicarii nivelului de competitivitate stiintifica pe plan international.
Coordonatori: Directia Generala Organismul intermediar pentru cercetare, Autoritatea Nationala pentru Cercetare Stiintifica
Alocare Financiara: 646,259 milioane euro
Co-finantare UE: 536,395 milioane euro, reprezentand 83% din alocarea financiara
Co-finantare nationala (buget de stat / local): 109,864 milioane euro, reprezentand 17% din alocarea financiara
Beneficiarii pot fi institutiile de invatamant superior si structuri ale acestora (inclusiv spitale clinice si universitare), precum si start-up-urile si spin-off-urile (Start-up-urile sunt intreprinderi inovative cu o vechime de maximum trei ani, care implementeaza rezultatele obtinute din activitati de cercetare. Spin-off-urile sunt companii nou-create de grupuri de cercetare din institutii publice de profil sau universitati, pentru a produce si comercializa propriile rezultate din cercetare-dezvoltare.), valoarea asistentei financiare nerambursabile putand ajunge pana la 18,5 milioane euro pe proiect.
Axa prioritara 3
Denumire: “Tehnologia informatiei si comunicatiilor pentru sectoarele privat si public”
Obiectivul programului: Cresterea utilizarii tehnologiei informatiei si comunicatiilor prin sustinerea conectarii la broadband, precum si prin consolidarea infrastructurii, in special in zonele de esec ale pietei – zone rurale si mici urbane dezavantajate din punct de vedere al accesului la mijloacele moderne de comunicatii.
Coordonator: Organismul intermediar pentru promovarea societatii informationale din cadrul Ministerului Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei
Alocare Financiara: 469,435 milioane euro
Co-finantare UE: 383,170 milioane euro, reprezentand 81,62% din alocarea financiara
Co-finantare nationala (buget de stat / local): 86,265 milioane euro, reprezentand 18,38% din alocarea financiara
Beneficiarii pot fi atat autoritatile administratiei publice locale, asociatiile de dezvoltare intercomunitara, cat si IMM-urile si ONG-urile.
Axa prioritara 4
Denumire: “Cresterea eficientei energetice si a securitatii furnizarii, in contextul combaterii schimbarilor climatice”
Obiectivul programului: Sprijinirea investitiilor companiilor industriale in instalatii si echipamente pentru reducerea consumului de energie, finantarea realizarii de noi capacitati de generare electricitate prin valorificarea resurselor regenerabile etc.
Coordonator: Directia Generala de Politica Energetica – Organismul intermediar pentru energie din cadrul Ministerului Economiei si Finantelor
Alocare Financiara: 725,540 milioane euro
Perioada: 2007 – 2013
Co-finantare UE: 638,475 milioane de euro, reprezentand 88% din alocarea financiara
Co-finantare nationala (buget de stat / local): 87,064 milioane de euro, reprezentand 12% din alocarea financiara
Beneficiarii pot fi companiile mari, IMM-urile, autoritatile administratiei publice locale si asociatiile pentru dezvoltare intercomunitara, precum si operatorii de transport in domeniul gazelor naturale si energiei electrice.
Axa prioritara 5
Denumire: “Asistenta Tehnica”
Alocare Financiara: 90,040 milioane euro
Perioada: 2007 – 2013
Co-finantare UE: 67,530 milioane de euro, reprezentand 75% din alocarea financiara
Co-finantare nationala (buget de stat / local): 22,510 milioane de euro, reprezentand 25% din alocarea financiara.
Sursa: Ioana Osan
La alegerile prezidențiale din 2004 eram un copil. Aveam 7 ani și habar n-aveam ce se întâmplă în jurul meu...
Citeste mai mult