Vezi VIDEO
Maramuresul capata semnificatia de „acasa” pentru tot mai multi imigranti. Numarul cetatenilor straini aflati in evidentele Biroului Judetean pentru Imigrari Maramures s-a apropiat, la sfarsitul anului 2010, de 1.000, inregistrandu-se o crestere de aproximativ 12% fata de 2009. Fie ca vin pentru a studia sau pentru a-si deschide afaceri, majoritatea strainilor stabiliti in Maramures considera judetul nostru cea de a doua casa.
Activitati comerciale, studii sau reintregirea familiei. Acestea sunt cel mai des invocate motive de catre imigrantii care se stabilesc in Maramures. Unul dintre cei 996 de straini care traiesc in judet este tanara Marina Ungureanu. Ea vine din Republica Moldova si a ales sa studieze informatica economica la Universitatea de Nord. A luat aceasta decizie pentru ca aici oportunitatile sunt mai multe si, multumita de ce a gasit aici, se gandeste deja la continuarea studiilor in Romania.
„Baia Mare mi se pare un oras foarte frumos, foarte linistit, cu oameni binevoitori si am venit pentru ca aveam si prieteni aici. Dupa licenta, cred ca o sa fac un masterat, cel mai probabil tot in Romania, inca nu stiu daca in Maramures”, a spus Marina Ungureanu.
Majoritatea strainilor „adoptati” de maramureseni provin din tari care nu sunt membre ale Uniunii Europene, numarul acestora crescand cu circa 10,5% fata de 2009. Cei mai multi imigranti proveniti din state din afara UE au drept de sedere temporara in Maramures.
„Majoritatea strainilor o reprezinta cetatenii din Republica Moldova, in numar de 155, unde se inregistreaza o crestere de la 144 in 2009, urmati de cetatenii din Ucraina, in numar de 114 si de cetateni din Turcia, in numar de 51”, a detaliat Dorin Hudita, seful Biroului Judetean pentru Imigrari Maramures.
Pe tot parcursul anului 2009, in Maramures au fost depistate 27 de persoane cu sedere ilegala, 19 fiind obligati sa paraseasca teritoriul Romaniei in 15 zile. Sapte straini au beneficiat de prelungirea dreptului de sedere si un cetatean cubanez a fost luat in evidenta ca tolerat.
Sursa: Andrei Gherghel