Hainele din blanuri naturale, odinioara semn al bunastarii, sunt vazute tot mai rar purtate de baimareni. Nutria, nurca, astrahanul au ajuns sa coste atat de mult incat putini sunt cei care isi mai permit sa-si achizitioneze astfel de articole vestimentare. Crescatorii de animale se plang ca afacerile nu mai merg ca pe vremuri, iar cei care au ramas in bransa s-au reprofilat pe sinsile, a caror blana este extrem de cautata in strainatate. In Baia Mare, blanariile sunt in criza de musterii, iar cei care le trec pragul o fac mai degraba pentru a-si reconditiona vechile haine decat pentru a-si croi unele noi.
Crescatoriile de sinsile par a fi singurele afaceri cu blanuri care inca mai merg in Maramures. In popor, sinsila este poreclita “sobolanul cu coada de veverita”. Din blana acesteia ies haine, caciuli si accesorii foarte scumpe, numai ca, pentru ca articolele vestimentare sa fie impecabile, animalul are nevoie de ingrijiri speciale. Din aceasta cauza, nu multi se incumeta sa se apuce de acest business.
“Este un animalut care necesita o ingrijire speciala prin macare, conditiile de intretinere, lipsa stresului, o hrana cu multe vitamine si din cauza aceasta numarul crescatorilor este mai mic decat ar trebui sa fie”, Victor Gherghel, presedintele Asociatiei Crescatorilor de Pasari si Animale Mici.
Blana sinsilei se vinde de obicei pentru export, iar un animal poate sa ajunga pana la 30 euro. Blanarii maramureseni spun ca nu prea lucreaza cu un asemenea material, mai ales ca oamenii de la noi nu si-l permit. In topul preferintelor baimarenilor care inca mai apreciaza hainele din blanuri raman nurca si astrahanul.
“Se poarta astrahanul, nutria. Cea mai cautata este blana de nurca, care la noi… nu prea este. Si se mai cauta hainele de blana din import, din Grecia sau de unde aduc comerciantii”, a precizat blanarul Istvan Kiss, care a adaugat insa ca afacerile cu blanuri sunt pe duca in Baia Mare.
“In fiecare an merge tot mai slab. Sunt mai putine comenzi. Pensionarii mai fac reparatii, foarte rar care comanda cate o haina noua. Eu daca as fi un pic mai tanar nu m-as mai face croitor de blanuri. Si eu am copii dar nici pe unul nu l-am invatat meseria asta”, a mai spus Istvan Kiss.
Un pardesiu din blana de sinsila, pentru dame, se invarte in jurul sumei de 25-30.000 lei. O haina de aceeasi dimensiuni, dar de nurca, valoreaza pana la 2.000 lei, iar una din astrahan se vinde cu aproape 1.500 lei.
Sursa: Calin Dragomir