Vezi VIDEO
Alerta de pesta porcina transmisa la nivel national de Autoritatea Nationala Sanitara-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor. Boala a fost confirmata deja in doua state europene. Specialistii spun ca nu se transmite la om, insa poate genera pierderi economice, din cauza costurilor ridicate de eradicare a bolii si a restrictiilor impuse in privinta comertului cu porci vii si preparate din carne de porc.
In Polonia si Lituania au fost confirmate cazuri de pesta porcina africana la porci mistreti, ceea ce a impus avertizarea populatiei din Romania cu privire la evolutia acestei boli. Pesta porcina africana este o boala cauzata de un virus foarte rezistent in mediu si alimente, afectand toti porcii domestici si salbatici.
Si reprezentantii Directiei Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Maramures (DSVSA) au intrat in alerta. Specialistii au decis sa monitorizeze atent cazurile de imbolnavire sau mortalitate la porc, dar si comercializarea acestor animale.
„Avand in vedere contextul epidemiologic prin care au fost semnalate aparitia unor cazuri de imbolnaviri la porci cu pesta porcina africana, in Polonia si Lituania, si tara noastra a luat masuri suplimentare pentru supraveghere, intarirea controlului in ce priveste circulatia porcului si comercializarea acestuia, precum si toate cazurile de imbolnavire ce pot aparea la porc”, a explicat purtatorul de cuvant al DSVSA Maramures, Marius Sima.
Totodata, populatia si responsabilii fondurilor de vanatoare au fost sfatuiti sa informeze medicii veterinari sau specialistii din cadrul DSVSA imediat ce constata o situatie de imbolnavire sau mortalitate la porc. In acest context, oficialii DSVSA vor efectua o ancheta epidemiologica pentru a determina cauzele ce au dus la aparitia bolii animalului. In plus, ANSVSA a tiparit mai multe afise informative care se regasesc la toate punctele de trecere a frontierei si aeroporturi.
Oficialii institutiei au mai aratat ca imbolnavirea de pesta porcina poate avea implicatii economice. „Implicatiile sunt pe langa cele legate de cazurile mari de mortalitate in caz de imbolnavire si implicatii economice, in sensul ca zona respectiva intra intr-o carantina si nu se mai pot comercializa nici animale vii, nici produse din carne din zona respectiva”, a mai precizat Marius Sima.
Pentru aceasta boala nu exista tratament si nici vaccin eficient, prin urmare, toate animalele suspecte vor fi ucise si distruse, iar proprietarii vor fi despagubiti de catre stat la pretul de piata al animalelor. Deocamdata in Romania n-a fost semnalat niciun caz pozitiv de pesta porcina.
Sursa: Camelia Tocaci