Auditul realizat la nivelul Primariei Baia Mare a scos la iveala mai multe nereguli pe zona de patrimoniu a municipalitatii. Expertii au aratat ca, in anii 2000 – 2005, opt contracte au fost incheiate in mod ilegal, fara organizarea unor licitatii, iar alte trei nu au respectat procedurile. Auditorii au prezentat situatia “cu manusi”, oferind putine detalii in privinta ilegalitatilor, insa primarul Catalin Chereches s-a aratat dispus sa ofere justitiei toate datele necesare pentru derularea unor anchete.
Edilul baimarean a explicat ca din cele opt contracte incheiate fara licitatie, cele mai multe au vizat terenuri puse la dispozitie prin asociere sau atribuirea unor servicii. Ele au fost incheiate fie de catre angajatii din primarie, fie au avut avizele Consiliului Local. Chereches a mentionat ca e direct interesat sa dea informatii si documente, in cazul in care organele in drept se vor sesiza cu privire la contractele suspecte
“Se vor lua masuri. Nu e greu de aflat de catre institutiile abilitate care ar fi aceste contracte. Daca cei de la institutiile din justitie sunt interesate de aceste cazuri, noi le punem la dispozitie toate aceste elemente. Stiu ca ele au fost realizate prin anii 2000 si ca a existat si o lacuna legislativa, dar, in acest moment, ele se afla sub confidentialitate pentru ca am vulnerabiliza intr-un fel relatia cu cei care au incheiat aceste contracte”, a precizat Catalin Chereches.
Primarul a lasat sa se inteleaga ca au fost implicate in aceste contracte atat executivul primariei cat si alesii locali.
“Nu e vina unei societati comerciale ca anumite persoane, sau in Consiliul Local, au aprobat intr-un mod mai putin legal un astfel de contract. In momentul in care se constata ca un contract a fost nelegal atribuit putem vorbi si de un anumit prejudiciu. Eu voi pune la dispozitia institutiilor statului tot ceea ce insemna document public. Au fost uneori contracte de asociere, de atribuire de servicii – sfera e destul de larga-, dar, daca vorbim de contracte de asociere, vorbim si de unele terenuri”, a explicat edilul.
Pe segmentul juridic, care a fost analizat in cadrul auditului de catre firma de avocatura D&B David si Baias, segmentele economic si cel de resurse umane au fost supsuse atentiei de catre firma PwC Romania.
In ceea ce priveste partea economica, sfaturile specialistilor au fost cele de a creste tarifele incepand din 2012. Autoritatile au aratat ca, urmare a auditului, vor opera modificari si la nivelul resurselor umane. Astfel, o parte din personal va fi mutat dintr-un compartiment la altul, in timp ce pe mai multe posturi de conducere vor desenati tineri.
Auditul de la Primaria Baia Mare a costat municipalitatea aproximativ 400.000 de lei si a fost derulat intre 17 noiembrie si 7 decembrie, anul acesta.
CITESTE SI:
ACUZATII GRAVE – Catalin Chereches sustine ca fostul edil Cristian Anghel a facut un imprumut ipotecar nelegal
Sursa: Anca Popescu