![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Vezi VIDEO
Dezamagire mare pentru elevii si dascalii Liceului de Arta din Baia Mare. Desi reprezentantii Ministerului Educatiei le-au promis finantare pentru finalizarea lucrarilor de mansardare a liceului, nu s-a concretizat nimic. Daca situatia nu se va rezolva curand, 136 de elevi si 18 dascali se vor muta in strada pentru a-si tine orele, deoarece contractul de inchiriere a unor sali de la Grupul Scolar Sanitar expira la finalul anului scolar.
Anuntul primului ministru Emil Boc referitor la finantarea investitiilor incepute in 2008 in scolile romanesti s-a dovedit un foc de paie, care a transformat educatia in… scrum. Cel mai edificator exemplu in acest sens este Liceul de Arta din Baia Mare.
In octombrie 2008, au inceput lucrari de mansardare a Liceului de Arta, pentru realizarea a 29 de sali de clasa noi, care sa acopere deficitul de spatiu. In timpul extinderii, 136 de elevi s-au mutat cu studiul instrumentelor muzicale la Grupul Scolar Sanitar, in sali improvizate.
Numai ca finalizarea extinderii nu se intrevede, pentru ca, desi banii de la Consiliul Local au venit in totalitate, fondurile de la Ministerul Educatiei… s-au pierdut pe drumul promisiunilor.
In noiembrie 2009, consilierul prezidential pe probleme de educatie, Alexandru Gussi, a dat asigurari ca in doua saptamani in conturile liceului baimarean vor ajunge cei 15 miliarde lei vechi necesari pentru finalizarea lucrarii.
“De atunci, nu am mai primit niciun raspuns cu toate ca ni s-au promis banii. Consiliul Local ne-a ajutat sa inchidem partea decopertata, pentru ca sa nu mai ploua in liceu”, a explicat directorul adjunct al Liceului de Arta, Radu Mandache.
Problema Liceului de Arta a fost pusa pe tapet si la protestul din 19 mai, unde reprezentantii institutiei i-au comunicat subprefectului situatia in care se afla investitia. “Nu ne ramane decat sa speram ca strigatul nostru va fi auzit acolo, la centru”, spune, cu un dram de speranta, liderul de sindicat Rodica Marc.
Pana atunci, dascalii catedrei de suflat, percutie si canto, nevoiti sa faca orele la Grupul Scolar Sanitar, in sali neincapatoare, de doar cativa metri patrati, spera in prelungirea contractului de inchiriere cu liceul care ii gazduieste.
“Multumim din suflet conducerii Grupului Scolar Sanitar ca ne-a primit atata vreme in salile lor de clasa, dar sa nu uitam ca si ei au proiecte de dezvoltare si nu putem sa le ocupam spatiile la nesfarsit. Daca problema nu va fi reglementata, atunci 156 de copii si 18 profesori vom fi nevoiti sa facem cursurile afara, in strada sau in fata primariei. Daca va ploua, vom sta sub umbrele…”, spune, trist, Vilmos Ambrus, seful catedrei.
Situatia este cu atat mai jenanta, cu cat elevii Liceului de Arta din Baia Mare obtin rezultate de exceptie si premii nationale si internationale pe banda rulanta. Numai in ultimul an “elevii de aur” ai institutiei au adus peste 470 de premii judetene, interjudetene, nationale si internationale.
Reprezentantii Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Maramures recunosc: nu au idee cum ar putea fi rezolvata problema.
“Nu se poate face nimic, decat daca ministerul da verde la finantare. Este nevoie de o hotarare de guvern pentru acordarea unei sume de bani. Suntem legati de maini si de picioare”, a explicat purtatorul de cuvant al ISJ Maramures, Pavel Filip.
Conducerea liceului spune ca odata venita finantarea, lucrarea ar putea fi finalizata in cel mult doua saptamani.
Sursa: Catalin Tineghe