![]() |
![]() |
Vezi VIDEO
Baimarenii care vor miel pe masa de Pasti au de unde alege, pentru ca, in aceste zile, mii de animale au fost aduse spre vanzare in Piata Obor din municipiu. Atractive sunt si preturile, care au fost scazute comparativ cu cele de anul trecut. Crescatorii maramureseni marturisesc ca vanzarea le merge slab si ca sunt putini clientii care vor sa cumpere un miel intreg pentru sarbatorile de la finalul saptamanii.
„Nu mai cumpara. Putin, slab merge treaba. Nu se mai merita. Ii dam si ieftin – cum putem, asa, 8-9 lei pe kilogram. Doi miei am vandut ieri… Astazi nici unu’ pana la ora asta (n.n. ora 9.00)“, a spus Palanguta Ioanes, o vanzatorare.
„Foarte slab, foarte slab. Nu s-a vandut pana la ora asta inca nimic. Foarte putini s-au dat pe aici. Vin de cand ma stiu aici in piata in Baia Mare, in fiecare an, dar asa rau n-a fost niciodata“, a aratat Gheorghe Visovan, crescator.
In aceste zile, pretul carnii de miel a fost scazut cu aproximativ 3 lei pe kilogram, dupa cum au aratat producatorii. Baimarenii iesiti in piata sa studieze marfa sunt bucurosi sa constate ca trebuie sa scoata mai putini bani din buzunar pentru a avea specialitati de Pasti, insa sunt si unii care spun ca nu isi permit o astfel de “investitie culinara” inaintea sarbatorilor.
„In fiecare an imi cumpar. Nu exista Craciun fara porc si Pasti fara miel. Este mai ieftin. Ma asteptam la mai scump, dar lumea fiind fara bani nu ce face nici producatorii“, a spus Aurelia Coste.
„Deja cam tot aceleasi is preturile. Nu-si pot permite ei sa ridice preturile pentru ca in anul asta cumparatorii sunt destui de putini, zic eu. Asa am avut impresia ca anul asta sunt mai putini decat anul trecut. Si-atunci pretul n-ai de ce sa-l ridici sau mai bine spus n-ai cum sa-l ridici“, a spus Radu Ilut, un alt cumparator.
Macelarii, nemultumiti de castigurile din acest an
Peste 40 de macelari se afla, zilnic, la centrul de sacrificare de langa Piata Obor, oferindu-si serviciile baimarenilor care vor sa transeze miei. Si acestia se arata nemultumiti cand vine vorba de profituri. Ei spun ca prelungirea crizei economice ii va face sa-si piarda locurile de munca.
„Umblam de ani de ani multi, dar anul asta merge foarte slab. Anul trecut, pe vremea asta, eram facuti grozav sa fie bine. Aveam bani facuti, dar acuma nimic. Foarte putini au venit sa apeleze la ajutorul noastru, putini de tot, cam 5-6 persoane pe zi, deci putin de tot“, a marturisit Iacob Ciorar, un macelar din Cavnic.
Pentru sacrificarea unui miel si transarea carnii, un macelar cere intre 20 si 30 de lei, in functie de preferintele clientului si de greutatea mielului achizitionat.
Sfaturi pentru…. “mielul perfect”
Daca nu ati cumparat inca un miel pentru Sarbatorile Pascale, crescatorii va dau cateva sfaturi pentru a sti la ce sa fiti atent in momentul cand faceti alegerea in targ. „Fiecare ar trebui sa stie cum sa cumpere. Mielul trebuie sa fie tanar si gras. Ala e cel mai bun, se cunoaste pe corpul lui“, a spus Petru Valenar.
„In primul rand ar trebui sa va bazati pe un macelar daca dumneavoastra nu stiti. El va sti precis de ce aveti nevoie. In principal, trebuie sa fie gras la spate, si sa nu fie burta mare“, a incheiat Gheorghe Visovan.
Crescatorii de miei au aratat ca vor mai ramane in Piata Obor din Baia Mare pana sambata. Ei au dat asigurari ca pretul carnii nu va mai scadea pentru ca altfel nu li se mai merita sa isi vanda animalele.
Sursa: Cosmin Carp