O rupere de nori si un referendum au facut ca autoritatile maramuresene sa se precipite in luarea de masuri pentru desfiintarea iazurilor si haldelor de steril de pe teritoriul judetului. Peste 500 de halde de steril rezultate din exploatarea miniera si 15 iazuri de decantare sunt ”mostenirile toxice” ale Maramuresului, care de zeci de ani polueaza judetul fara ca statul sa intervina in mod hotarat. Banii alocati pentru inchiderile si ecologizarile de mine si iazuri au fost putini si au fost gestionati prost, astfel incat oricand in Maramures risca sa apara accidente ecologice.
Majoritatea iazurilor de decantare din Maramures sunt momentan intr-o stare mult mai proasta decat au fost inainte de inceperea lucrarilor se securizare, au spus, azi, prefectul Sandu Pocol si presedintele Consiliului Judetean, Mircea Man.
La sedinta Consiliului Judetean Maramures de astazi, 15 iulie, s-a discutat despre periocolul poluarii cu metale grele, pornindu-se in discutii de la incidentul de aseara de la Tautii de Sus, cand Mircea Man a spus ca mai multe curti ale localnicilor au fost inundate cu steril de pe iazul de la Flotatia Centrala.
Prefectul, care a participat la sedinta forului administrativ, a spus ca trebuie luate masuri urgente. “Cu toti banii care s-au investit de-alungul anilor, am vazut ca multe iazuri de decantare arata intr-o stare mai deplorabila decat inainte de inceperea asa-ziselor lucrari de securizare. Pot sa dau exemplu iazurile de la Tauti, Borsa, Cavnic”, a precizat prefectul Sandu Pocol.
Autoritatile din Maramures au anuntat ca vor inainta o scrisoare ministrului Economiei, Adriean Videanu, si premierului Emil Boc, in care va cere rezolvarea de urgenta a problemelor legate de iazurile de decantare care pun in pericol sanatatea oamenilor. “O sa ii informam despre urmarile dezastruoase ale inundatiilor din Maramures si ma refer aici la sterilul de pe iazuri, care a fost adus odata cu apel in curtile si pe pamanturile oamenilor”, a precizat Mircea Man, presedintele Consiliului Judetean Maramures.
Cei doi reprezentanti ai administratiei maramuresene au aratata ca prin initiativa lor – chiar daca pledeaza in defavoarea referendumului – nu urmaresc decat sa ecologizeze haldele si sa rezolve o problema grava. “Aceste iazuri trebuie sa dispara. In acest sens cred ca ar trebui sa se acorde autorizatia firmei care doreste prelucrarea acestui steril si sa inceapa lucrarile desigur in conditii de maxima siguranta si cu garantia ca sanatatea oamenilor nu va fi afectata”, a conchis Pocol.
Seful CJ Maramures le-a cerut consilierilor judeteni sa isi formuleze zilele acestea o pozitie oficiala vizavi de referendumul antipoluare care este programat sa se desfasoare in data de 25 iulie in Baia Mare.
CITESTE SI:
POLUARE – PANICA – Declaratii contradictorii ale sefului Garzii de Mediu si presedintelui Consiliului Judetean pe tema poluarii de la iazul de decantare Tautii de Sus
Sursa: Calin Dragomir