![]() |
![]() |
![]() |
Vezi VIDEO – Slujba de Inviere
Vezi VIDEO – Pastile in Chioar
Vezi VIDEO – Vedete la Inviere
„Deschideti voi portile voastre si va ridicati portile cele vesnice si va intra imparatul maririi. Cine este acela imparatul maririi? Domnul puterilor, Domnul cel tare. Acela este imparatul maririi” (Ps.23.7-10)
Maramuresenii ortodocsi si catolici canta intr-un glas troparul Invierii Domnului si in 2011. Este al doilea an consecutiv cand in bisericile ortodoxe, romano-catolice si greco-catolice rasuna deodata “Hristos a inviat din morti/Cu moartea pe moarte calcand/ Si celor din morminte viata daruindu-le”. Cea mai mare sarbatoare a crestinatatii , Pastile, va fi comuna pentru ortodocsi si catolici si in 2014 – 20 aprilie, 2017 -16 aprilie si in 2025 – 20 aprilie.
In majoritatea bisericilor din Maramures, crestinii sunt chemati la slujba la ora 24.00. Ei primesc lumina sfanta adusa de preot de pe masa Altarului, usile bisericii fiind inchise simbolic, la fel cum s-au inchis portile raiului dupa pacatul originar. In noaptea de Pasti, dupa ce se rosteste troparul Invierii, biserica devine pentru credinciosi cerul pe pamant, iar portile se deschid larg ca sa intre “Imparatul Maririi”.
Dupa Inviere, crestinii duc lumanarile aprinse acasa, iar in unele zone ale Maramuresului, dupa ce pasesc peste prag, oamenii se inchina, iar apoi sting lumanarea in grinda lasand in lemn semnul crucii. Lumanarea de la slujba de Inviere se pastreaza cu sfintenie tot anul, ea aprinzandu-se in caz de boala sau primejdie. In alte parti ale tarii, cu lumanarea aprinsa la slujba de Inviere se afuma casa si dobitoacele din batatura pentru purificare.
ACTUALIZARE 1: Lumina de la Ierusalim in Maramures
Credinciosii maramureseni se vor putea bucura in acest an de Lumina Sfanta de la Ierusalim. Avionul cu care a fost transportata Lumina de la Biserica Sfantului Mormant a aterizat in aceasta seara, 23 aprilie, la ora 21.50, pe Aeroportul International Baia Mare.
Peste o suta de oameni au asteptat pe aerogara din Tautii Magheraus Lumina de la Mormantul Sfant. Acesta a fost preluata de un sobor de preoti impreuna cu Iustin Sigheteanul, arhiereu vicar al Episcopiei Ortodoxe a Maramuresului si Satmarului, si a fost dusa apoi la Catedrala „Sfanta Treime”, dar si in lacasele de cult din judetele Maramures si Satu Mare. Masini ale Politiei si Jandarmeriei au insotit convoiul oficial in care s-au aflat fetele bisericesti si oficialitati ale judetului.
Arhiereul vicar Iustin Sigheteanul a aratat ca Lumina Sfanta s-a pogorat la mormantul din Ierusalim la ora 14.15, iar in Romania a ajuns la ora 19.00. Este pentru al doilea an cand in Maramures este adusa Lumina Sfanta de la Ierusalim cu avionul. Costurile au fost suportate de omul de afaceri Mircea Letiu, membru in Adunarea Nationala Bisericeasca.
Lumina Sfanta este un miracol al Ortodoxiei care se intampla in fiecare an de Pastile Ortodoxe la Ierusalim, cand in timpul Vecerniei Mari din Sambata Mare, intre orele 12.30-14.30, deasupra Sfantului Mormant se aprinde Sfanta Lumina, un foc care se pogoara din cer, manifestandu-se diferit in fiecare an si care in primele minute nu arde.
ACTUALIZARE 2: Ora 00.00: Hristos a inviat!
Mii de credinciosi din Maramures au strigat in noaptea de 23 spre 24 aprilie „Hristos a Inviat!” si au luat lumina. Bisericile au fost arhipline, oamenii bucurandu-se de minunea Invierii. Lumina Sfanta de la Ierusalim a ajuns in toate lacasurile de cult din Episcopia Ortodoxa a Maramuresului si Satmarului, candelele fiind trimise in fiecare zona prin intermediul preotilor care s-au prezentat la Catedrala Episcopala „Sfanta Treime”.
ACTUALIZARE 3: Biserici neincaptoare
Baimarenii s-au indreptat cu mic, cu mare, inca de la ora 23,30, spre lacasele de cult, acestea devenind neincapatoare. Oamenii au spus ca nu puteau sa lipseasca de la slujba speciala oficiata cu ocazia praznicului Invierii Domnului.
„Este cea mai importanta sarbatoare. Acum trebuie sa devenim mai buni si primul pas in
acest sens e sa luam Lumina. Cosarca nu am adus-o in noaptea aceasta, voi merge cu ea dimineata”, a spus baimareanul Gheorghe Tataru.
„Slujba de Inviere este foarte importanta, poate cea mai importanta din tot anul. E cea mai mare sarbatoare a noastra, a crestinilor. Nu puteam sa nu particip.”, a explicat si Traian Bolos.
„Recunosc ca nu merg la biserica in fiecare duminica. Astazi este altceva, e un moment
important, de la care nu puteam sa lipsesc. Am venit si sa iau Pasti”, a adaugat si Robert Radu.
ACTUALIZARE 4: Sfintirea bucatelor
Crestinii ortodocsii au inceput slujba de Inviere in jurul orei 00,00, cu luarea Luminii Sfinte, dupa care s-a inconjurat biserica de trei ori. A urmat simbolicul pasaj din Psalmi: „Deschideti voi portile voastre si va ridicati portile cele vesnice si va intra imparatul maririi. Cine este acela imparatul maririi? Domnul puterilor, Domnul cel tare. Acela este imparatul maririi”, preotul pasind in biserica, urmat de credinciosi, intonand troparul Invierii – “Hristos a inviat din morti, cu moartea pe moarte calcand si celor din morminte viata daruindu-le”.
In unele lacasuri de cult, s-au sfintit bucatele aduse de crestini in cosercute. La Biserica Sfantul Iosif Marturisitorul din Baia Mare, oamenii au facut neincapator spatiul din curtea lacasului de cult, acestia asistand la slujba oficiata in altarul de vara. La fel s-a intamplat si la Catedrala Episcopala de pe bulevardul Unirii, unde lacasul a fost plin ochi de credinciosi care au preferat sa isi sfinteasca pascuta, ouale rosii, dar si carnea de miel, inca de la miezul noptii.
Tot la miezul noptii, a inceput slujba de Inviere si pentru crestinii greco-catolici. Acesta a fost primul an in care credinciosii din Maramures au sarbatorit Pastile fara episcopul Ioan Sisestean, trecut la cele sfinte la inceputul lunii aprilie. Oamenii au umplut biserica „Sfanta Cruce” din Baia Mare, pentru a lua, dupa ritual, lumina.
Doar crestinii romano-catolici au inceput slujba de Inviere mai repede, in jurul orei 22,30, aceasta terminandu-se inainte de miezul noptii. Si aici, credinciosii au venit sa primeasca bucuria Invierii Domnului, asa cum cere traditia, prin rugaciune.
ACTUALIZARE 5: Hagi, Popescu, Ioanitoaia si Balaj, la Inviere in Baia Mare
La slujba de Inviere de la Biserica Ortodoxa „Nasterea Domnului” din Baia Mare au fost
prezenti si oaspeti speciali. Aflati in vacanta in Maramures, fostii internationali Gheorghe Hagi si Gheorghe Popescu, insotiti de realizatorul de emisiuni Ovidiu Ioanitoaia si de arbitrul international Cristi Balaj, au ales lacasul de cult de pe strada George Cosbuc din Baia Mare pentru a lua lumina.
![]() |
![]() |
„Suntem aici cu familia impreuna, ne petrecem Pastele impreuna. Cunosc Maramuresul bine, am mai fost aici in anii ’80. E liniste si frumos unde stam noi”, a declarat, pentru eMaramures.ro, Gica Hagi.
Foto (c) eMM.ro
CITESTE SI:
- NOAPTEA DE INVIERE – Lumina Sfanta de la Ierusalim ajunge si in acest an in Maramures
- PASTI CATOLIC – Credinciosii greco-catolici din Maramures intampina in acest an Pastile fara episcopul lor (VIDEO)
- OBICEIURI DISPARUTE – “De-a catanele”, “tri si fuga” ori “focurile si puscaturile”, jocuri de Pasti pierdute in Maramures
- TRADITII – Pastile, intre obiceiuri stravechi si asteptarea Iepurasului
- TOACA ELECTRICA – INVENTIE – Toace… electrice inventate in Baia Mare vor fi batute de Inviere in mai multe biserici din Romania (VIDEO)
- METEO – Vremea de Pasti in Maramures
- AGENDA DE PASTI – Orarul slujbelor religioase, autobuzelor, trenurilor, supermarketurilor sau al bancilor din Maramures in zilele de Pasti
- VACANTA PASTI – Vacanta de Pasti a fost prelungita cu o zi, elevii revin la cursuri miercuri, 27 aprilie
PASTORALE:
- PASTORALA CATOLICA – Scrisoarea pastorala de Pasti a Preafericitului Lucian Muresan, Arhiepiscop Major al Bisericii Romane Unite cu Roma
- PASTORALA ORTODOXA – Pastorala de Sfintele Pasti a Preafericitului Parinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane
ALTE STIRI:
- PASTI ECO – Noua atractie la targul de produse traditionale – iepurasii si ouale din ceara (VIDEO)
- MASA – MIEL – Pentru drobul de Pasti, maramuresenii trebuie sa cheltuie cel putin 100 lei in acest an (VIDEO)
- TURISM – MOCANITA – “Mariuta” si “Elvetia” vor duce peste 150 de turisti romani si straini pe Valea Vaserului, in ziua de Pasti (VIDEO)
- SARBATOARE – Hram la Biserica Ortodoxa “Sfantul Gheorghe” de la Muzeul Satului
- TRADITII – Muzica celtica la Udatoriu de la Surdesti, in a doua zi de Pasti
- STUDII – RELIGIE – Sarbatorile de Pasti ar putea avea loc anual pe 5 aprilie
Sursa: V.Dale, C. Tineghe, L. Hotea