Spiritualitate, învățătură și recunoștință astăzi la Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontieră Sighetu Marmației, la sărbătoarea hramului bisericii Sfântul Voievod Ştefan cel Mare, din incinta instituției.
Miercuri, 2 iulie, la sediul Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Sighetu Marmației s-a celebrat hramul bisericii din incinta instituţiei, care poartă numele ocrotitorului spiritual al Poliţiei de Frontieră Române, şi anume Sfântul Voievod Ştefan cel Mare.
Inspectorul șef al ITPF Sighetu Marmației, chestor de poliție Florin Coman, alături de polițiștii de frontieră și oficialitățile cu care instituția colaborează, l-au întâmpinat pe Părintele Arhimandrit Ioachim Tomoiagă, consilier eparhial al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului, cel care, alături de un sobor de preoți și diaconi, a oficiat liturghia arhierească în această zi de sărbătoare pentru instituția noastră.
Lăcașul de cult este păstorit de către preotul paroh Vasile Grigor.
În data de 2 iulie 2008 s-a pus piatra de temelie pentru construirea bisericii cu hramul „Sf. Voievod Ştefan cel Mare”, iar în 2 iulie 2009, cu ajutorul lui Dumnezeu şi cu sprijinul poliţiştilor de frontieră, a avut loc slujba de târnosire a acesteia.
În 2 iulie 2014, cu ocazia sărbătoririi hramului Bisericii Sf. Voievod Ştefan cel Mare, a fost sfințită și pictura murală de o însemnătate deosebită, pictură specifică bisericilor de lemn transilvănene din perioada 1700-1740, făcută în vopsea ,,tempera gras”.
După liturghia arhierească, Arhimandritul Ioachim Tomoiagă, consilier eparhial al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului a adresat un cuvânt de învățătură credincioșilor prezenți la eveniment.
În anul 1992, Biserica Ortodoxă Română a oficializat trecerea în rândul sfinților a Voievodului Ștefan cel Mare, stabilind tot atunci ziua cinstirii sale pe 2 iulie. Dăruirea domnitorului față de poporul român, tăria, determinarea și curajul de a apăra granițele patriei sunt mereu evocate ca exemple ale patronului spiritual și duhovnicesc al armei Poliției de Frontieră Române.
La final, șeful ITPF Sighetu Marmației a adresat cuvinte de mulțumire și recunoștință Părintelui Arhimandrit, soborului slujitor și invitaților. Totodată, preotul paroh Vasile Grigor a subliniat apropierea de înaltă încărcătură spirituală a instituției noastre față de Episcopia Maramureșului și Sătmarului.
La acest eveniment au participat și reprezentanții autorităților locale și județene, precum și credincioși din Sighetu Marmației.