Vezi VIDEO
Neconcordante in privinta numarului dascalilor maramureseni care au participat la greva. In vreme ce Sindicatul Liber din Invatamant (SLIMM) anunta un procent de peste 65, reprezentantii Inspectoratul Scolar Judetean (ISJ) abia putin peste 50% din dascalii din judet n-au tinut astazi, 22 aprilie, cursuri.
Zi libera pentru unii, zi normala de scoala pentru altii. Greva de o zi in invatamant derulata astazi, 22 aprilie, nu a fost greva pentru toti. In vreme ce la Colegiul National “Vasile Lucaciu” din Baia Mare ori la Colegiul Tehnic “George Baritiu” cursurile s-au desfasurat normal, la Colegiul National “Mihai Eminescu” ori la Colegiul Tehnic “Anghel Saligny” a fost liniste.
“Majoritatea cadrelor didactice a decis sa nu luam parte la greva. Avem un numar de sase colegi care au decis, totusi, sa protesteze, iar acestia vor fi supliniti. In perioada grevei, angajatii beneficiaza de aceleasi drepturi, mai putin cele salariale”, a explicat liderul de sindicat de la “Vasile Lucaciu”, Alin Maidan.
Elevii de la “Lucaciu” sustin decizia dascalilor. “E mai bine ca nu facem greva. Pana la urma, tot noi trebuie sa recuperam orele pierdute astazi. Mi se pare buna hotararea luata de conducerea scolii”, a fost de parere eleva Gabriela Ciurdas.
La doar cativa metri distanta, la Colegiul National “Mihai Eminescu” a fost liniste… Majoritatea elevilor s-au aflat acasa, intrucat dascalii au optat pentru organizarea grevei. “Majoritatea colegilor a aderat grevei. Au fost, totusi, si cateva exceptii. Se da o teza si vor veni si elevii care urmeaza sa fie testati la proba de competente digitale, care se desfasoara normal. De asemenea, personalul nedidactic si didactic auxiliar au decis sa nu participe la greva”, a spus directorul Colegiului National “Mihai Eminescu”, Marius Craciun.
Elevii nevoiti sa vina la scoala doar pentru a da teza sunt nemultumiti. Ar fi preferat sa se odihneasca… “Doamna profesoara ne-a pus sa venim la scoala chiar daca e greva, deoarece daca am amana ar trebui sa dam din toata materia”, a afirmat Alex Vanci, elev la “Eminescu”. “Acum as fi putut sa dorm, dar a trebuit sa vin la scoala. Chiar daca e greva, m-am culcat invatand si m-am trezit invatand”, a spus Kinga Jakab.
Atmosfera de degringolada de la nivelul unitatilor de invatamant se oglindeste si in statisticile SLIMM si ISJ Maramures. In vreme ce sindicalistii spun ca greva a fost un semnal de alarma obligatoriu de tras, reprezentantii inspectoratului considera ca s-a ales un moment nepotrivit.
“Peste 65% dintre dascalii din Maramures participa la greva de astazi – nu am centralizat toate datele si in acest procent nu au fost inclusi personalul nedidactic si didactic auxiliar. Nu consideram ca forma de protest de astazi a fost un esec, cred ca o astfel de declaratie este o diversiune. Aceasta greva a fost realizata la initiativa celor de la Federatia Spiru Haret. Noi avem referendum pentru o astfel de forma de protest pentru data de 7 iunie”, a precizat vicepresedintele SLIMM, Ioana Petreus.
Reprezentantii ISJ Maramures afirma ca din cele 208 de unitati de invatamant cu personalitate juridica, 78 nu au facut greva, 91 au facut partial si doar 41 de unitati s-au aflat in totalitate in greva. Numarul de cadre didactice care s-au aflat in greva au fost 3.490, in timp ce numarul elevilor afectati a fost de 30.000.
Practic, 36,58% dintre elevi au avut de suferit de pe urma protestului celor aproximativ 52,8% din cadrele didactice maramuresene. La greva au mai participat, potrivit ISJ Maramures, 26,8% din personalul didactic auxiliar si 30,7% din cel nedidactic.
“A fost optiunea sindicatelor sa declanseze aceasta greva. Cred ca nu le-a fost foarte clara nici lor situatia si acest lucru s-a vazut astazi in reactia cadrelor didactice”, a punctat Pavel Filip, purtatorul de cuvant al institutiei. Sindicalistii sustin ca un nou miting de protest va avea loc intre 1 si 15 mai, iar in 7 iunie urmeaza o noua greva de o zi, la initiativa Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant.
Sursa: Catalin Tineghe