Legea salarizarii unitare are toate sansele sa provoace cel mai mare haos din istoria sistemului bugetar romanesc. In lipsa unei informari corespunzatoare, secretariatele unitatilor de invatamant au inteles diferit modalitatea de acordare a salariilor aferente lunii ianuarie. Sindicatele au cerut emiterea de urgenta a unui Ordin de Ministru, care sa clarifice modalitatea de salarizare din sistemul educational.
Secretarul general al Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI) si presedinte al organizatiei maramuresene, Liviu Marian Pop, a precizat ca sunt semnale clare care acrediteaza intarzierea salariilor pe luna ianuarie, pana cand secretariatele se vor edifica in legatura cu calculul remuneratiilor.
“Salariile aferente lunii ianuarie vor intarzia foarte mult, pentru ca la nivelul fiecarei unitati de invatamant exista o nebuloasa totala. Secretarii unitatilor de invatamant au inteles fiecare altfel calcularea salariilor! De aceea, am trimis chiar astazi o adresa la Minister, prin care le-am cerut sa trimita urgent un Ordin de Ministru pentru clarificarea situatiei”, a declarat , in direct la radio eMaramures, Liviu Marian Pop.
Potrivit acestuia, salariile ar putea intarzia cel putin o saptamana. Totul va depinde de ce au inteles reprezentantii fiecarei unitati scolare in parte. “Salariile ar putea intarzia pana la finele saptamanii urmatoare sau ar putea sa vina la timp, dar calculate gresit. Asta va insemna un nou sir de procese, daca salarizarea se va face deficitar”, a explicat secretarul general al FSLI.
Liderul de sindicat afirma ca totul va depinde de cat de repede va fi emis Ordinul de Ministru, care “nu e atat de greu de facut”. Totusi, Pop si-a exprimat speranta ca salariile, calculate cat se poate de corect, vor ajunge in buzunarele dascalilor pana cel tarziu la finele saptamanii urmatoare.
Potrivit legii, conducerile unitatilor de invatamant, ca ordonatori de credite, ar fi trebuit sa fie instruite in privinta modalitatii de calculare a salariilor de catre Directia de Finante Publice si Agentia de Prestatii Sociale. Insa din debandada creata in secretariatele scolilor, rezulta ca acest lucru nu s-a intamplat.
Sursa: Catalin Tineghe