Vezi VIDEO
Valentin Ghionea (nascut in 29 aprilie 1984, la Craiova) s-a apucat de handbal la varsta de 10 ani, in Craiova, fiind descoperit de antrenorul Alexandru Teutan. In 2000 ajunge in Baia Mare, unde evolueaza ca junior la CSS 2, trece apoi pe la divizionara A Cuart si, in 2002, este cooptat in lotul Minaurului. Din 2005 se legitimeaza la Dinamo Bucuresti, pentru ca, din 2007, sa devina jucatorul echipei Pick Szeged. In 2010 revine in tara, semnand un contract cu UCM Resita. A fost component al loturilor nationale de juniori si tineret, fiind – de la 19 ani – convocat la reprezentativa de seniori.
PALMARES
Ghionea are un palmares de invidiat. A castigat Cupa Ungariei (2008), dar si Cupa Romaniei (2010). A fost de doua ori vicecampionul Romaniei si de doua ori al Ungariei. A obtinut patru medalii de bronz in campionatul romanesc. A fost de doua ori golgheterul Romaniei (2004 si 2007). A fost considerat cea mai buna extrema dreapta la Campionatul European de Tineret din Letonia, dar – de doua ori – si in campionatul Ungariei. In 2008 a fost considerat cel mai valoros handbalist roman. Inainte de a pleca la Resita, Ghionea a poposit in redactia eMaramures.
Dupa ce sala de sport din Craiova a ars, Ghionea a venit in Baia Mare
– Cum ai ajuns sa joci handbal?
– Din dorinta tatalui meu, care a practicat si el handbalul. Ma ducea cu el la meciuri, sa vad cum este intr-o sala de sport: mi-a placut, am prins drag de acest sport si asa am ajuns la handbal. Este primul si singurul sport practicat de mine. Bine, in copilarie imi placea fotbalul si imi doream sa fac fotbal. Dar am ajuns la handbal, mi-a placut si aici am ramas. M-a atras pentru ca era o minge diferita fata de mingea pe care o stiam eu in copilarie, mingea de fotbal. Era mai micuta, mi-a placut mult, mult mai mult.
– Ai venit, practic, un copil in Baia Mare, singur. Nu ti-a fost greu?
– Aveam 16 ani. Mama n-a dorit sa plec de acasa, dar tata a zis ca e o sansa pentru mine, avand in vedere ca, in Craiova, nu se mai putea face sport de performanta, datorita faptului ca sala de acolo a luat foc in 1994. Asa ca am ales sa vin in Baia Mare si sa continui handbalul. La inceput a fost greu: primul an a fost chiar destul de greu. Era o varsta la care nu stiam prea multe, dar, pana la urma, acest lucru a fost benefic, pentru ca am vazut exact ce este in lumea handbalului si cred ca a fost un lucru foarte bun.
„Cand sunt rezultate sunt si momente frumoase in echipa”
– Cum ai ajuns jucator la Minaur?
– La inceput am jucat la Cuart si eram un grup foarte frumos acolo. Cam doi ani am jucat in paralel la Cuart si la juniori. Si, intr-o iarna, Lascar Pana ne-a dorit la Minaur pe toti juniorii care eram acolo si am semnat cu Minaurul.
– Ce a insemnat pentru tine perioada petrecuta la Minaur?
– Perioada de la Minaur nu are nevoie de nicio prezentare. Toata lumea stie ca a fost o perioada foarte frumoasa: au fost rezultate, tot timpul am jucat si in cupe europene. Iar cand sunt rezultate sunt si momente frumoase in echipa. Si cred ca pentru toti jucatorii care au trecut pe la Minaur aceasta a fost o perioada frumoasa.
„Pasul facut spre Szeged a fost unul bun”
– Ai plecat la Dinamo: ce ti-a lipsit acolo din ce ai avut in Baia Mare?
– Cred ca mi-a lipsit publicul. Si atmosfera din Baia Mare: mult mai linistita… Cand am ajuns pe Soseaua Stefan cel Mare in Bucuresti, parca eram pe alta lume: aglomeratie, agitatie, nici nu ma puteam concentra la ce aveam de facut. In al doilea rand cred ca mi-a lipsit si domnul Pana: un om care sa steau in spatele meu si sa ma ajute la greu. Dar dupa un an m-am acomodat si acolo.
– In Ungaria cum a fost?
– Eu am crezut ca nu ma voi acomoda in Ungaria, aveam probleme cu limba (nu stiam maghiara deloc) si n-am stiut la ce sa ma astept. Spre uimirea mea m-am acomodat foarte bine chiar de la inceput si imediat au aparut si rezultatele: am iesit de doua ori consecutiv cea mai buna extrema dreapta din campionatul maghiar si eu spun ca pasul facut spre Szeged a fost unul bun.
„Toata lumea stie ca eu nu sunt un jucator indisciplinat…”
– De ce ai revenit in tara?
– Situatia financiara nu mai era asa de buna si trebuia sa fac ceva. Cei din Ungaria au facut in asa fel incat sa nu strice imaginea clubului si au pus toata vina pe mine, cum ca eu as fi fost singurul vinovat, din motive de indisciplina. Nu este adevarat: toata lumea stie ca eu nu sunt un jucator indisciplinat… Am decis sa plec cat mai repede si Resita a fost prima oportunitate pe care am avut-o. Mai puteam sa merg si in Germania, dar am zis ca e bine sa revin in tara, sa ma mai relaxez putin prin venirea la Resita si, dupa aceea, daca mai am putere, sa merg in strainatate.
– Ai vazut programul Ligii Nationale de handbal masculin in 2010/2011. Cum ti se pare?
– Toate meciurile vor fi destul de grele. Important este sa ne concentram la fiecare meci in parte. Intr-un campionat asa de lung, cred ca trebuie sa stai concentrat pe toata perioada lui. Daca ai facut un pas gresit sau daca te-ai relaxat in momente cheie poti sa pierzi campionatul fara sa-ti dai seama.
– Pe cine vezi tu favorita in noul sezon?
– Cred ca aceleasi echipe raman: Resita si Constanta. Dar li se mai alatura si alte echipe. Anul acesta „a cazut” Steaua, din pacate: s-a intamplat la Steaua ce s-a intamplat si la Dinamo. Prin caderea lor, scade si nivelul handbalului in Romania. Sper sa apara si alte echipe si alti patroni care sa investeasca in handbal.
„Nu-mi place sa vin sa joc impotriva unei echipe care imi este draga”
– Intr-o situatie financiara delicata a fost si Minaur…
– Imi pare rau de ceea ce se intampla la Minaur: as fi dorit sa vad o echipa competitiva in campionat, poate chiar sa joace in cupele europene. Minaur, prin ceea ce a facut acum, cu infiintarea S. A., va scapa de problemele financiare, numai ca are de asteptat, pentru ca nu pot veni banii toti acum. Dar primul pas a fost facut si speram sa fie bine mai departe. Nu pot decat sa le urez bafta in ceea ce fac. Dar cred ca va fi destul de greu.
– Vei veni sa joci in polivalenta impotriva Minaurului.
– Pentru mine va fi destul de greu, pentru ca nu-mi place sa vin sa joc impotriva unei echipe care imi este draga. N-am ce sa fac: trebuie sa joc pentru Resita, sa lupt pentru ei, pentru ca de acolo imi castig banii. Ce va fi va fi: oricum, dupa meci, eu voi fi prieten cu jucatorii, cu toata lumea, dar in teren imi voi face datoria.
– Cum crezi ca te va primi publicul?
– Intotdeauna am fost bine primit in Baia Mare si toti jucatorii care au mai trecut pe aici au fost aplaudati si indragiti. Pe parcursul meciului se mai schimba datele problemei, dar pe mine nu ma deranjeaza, pentru ca – daca sunt huiduit si toata lumea striga la mine – inseamna ca sunt un jucator de valoare si ei incearca sa ma faca sa nu dau randament.
Sursa: Ramona-Ioana Pop
La alegerile prezidențiale din 2004 eram un copil. Aveam 7 ani și habar n-aveam ce se întâmplă în jurul meu...
Citeste mai mult