Vezi VIDEO
In cea mai recenta sedinta a Consiliului de Administratie al Federatiei Romane de Handbal (FRH), dupa cum a informat Ioan Baban, subiectul principal a fost arbitrajul romanesc in acest inceput de sezon. Maramuresul a fost mentionat printre judetele in care exista probleme la acest capitol. Probleme generate, opineaza membrul Consiliului de Administratie al FRH, nu atat de calitatea arbitrilor existenti, cat de volumul mare de munca, Maramuresul fiind judet campion la numarul de echipe inscrise in competitiile oficiale de handbal (peste 50). Stefan Hendrea, in postura de presedinte al Comisiei Judetene de Arbitri de Handbal Maramures, a informat ca se descurca foarte bine cu cele 10 cupluri active si ca, de cinci ani, nu au existat cupluri maramuresene sanctionate de FRH. Dincolo de toate aceste aspecte, toata lumea a fost de acord ca niciodata regulamentul de handbal nu este prea bine stiut si ca un curs de profil va imbunatati handbalul prestat in Maramures atat de jucatori, cat si de arbitri. Un curs care se preconizeaza ca va fi lansat in februarie 2011, in cadrul „Proiectului Arbitrului Tanar”. „Din pacate Maramuresul a fost enumerat printre judetele unde ar fi ceva probleme in aceasta privinta in informarea pe care a facut-o Valter Dancescu, presedintele Comisiei Centrale a Arbitrilor. Putem spune ca acestea sunt generate de volumului mare de lucru: am inteles ca sunt 51 de echipe inscrise in acest an. Parca un pic arbitrii au ramas in urma fata de acest volum mare de echipe si competitii in Maramures. Am discutat cu presedintele Comisiei Judetene de Arbitri de Handbal din Maramures, Stefan Hendrea, si exista un proiect pe care noi vrem sa-l punem in aplicare, un „Proiect al arbitrului tanar”. Am mai facut aceasta propunere si in trecut si de aceasta data Gatu a imbratisat-o, propunerea ca toti juniorii si toate junioarele de la varsta de 16 ani in sus sa faca obligatoriu cursuri de arbitri. Impreuna cu Hendrea vrem sa dam drumul acestui proiect din februarie. Ar fi, cred eu, o premiera in handbalul romanesc sa organizam un astfel de curs cu vreo doua sute de jucatori si jucatoare. Nu numai ca ar fi o premiera, dar este o chestiune imperios necesara” a declarat Baban dupa cea mai recenta sedinta a Consiliului de Administratie al FRH, sedinta in care arbitrajul a jucat rolul principal.
Cursul va fi organizat de Asociatia Judeteana de Handbal, prin Comisia Judeteana de Arbitri din Maramures. Pot participa la acest proiect toti ce interesati sa invete regulile handbalului, atat practicanti, cat si simpli iubitori ai acestui sport. „Proiectul arbitrului tanar” va dura circa sase saptamani: in prima parte vor fi cursuri teoretice, teste fizice, iar in ultima parte se vor da si teste practice. Dupa parcurgerea acestui proiect, cursantii vor fi arbitri stagiari, urmand sa primeasca, dupa absolvirea examenului de arbitru, cardul de arbitru de categoria C. Nivel la care cavalerii fluierului pot conduce partide neoficiale.
In cadrul Asociatiei Judetene de Handbal Maramures – Comisia Judeteana de Arbitri exista un numar de 10 cupluri de arbitri, din care unul de Liga Nationala in lotul de elita al Romaniei (format din Ionut Marta si Stefan Hendrea – foto), trei cupluri de categoria a treia – Divizia A (Moldovan / Rogoz, Ciolte / Ilies si Baban / Racoltea) si restul cupluri de juniori I, II si III. „In ultima perioada nu am avut probleme cu aceste cupluri, n-au fost sanctionate de Federatia Romana de Handbal, nu au existat decat mici probleme care s-au putut rezolva pe plan local. In utlimii cinci ani nu am avut arbitri sanctionati de Federatia Romana de Handbal. Singurul cuplu care a fost avertizat este cel de Liga Nationala, in urma semifinalei de Cupa Romaniei din 2008. La nivelul turneelor organizate de Federatia Romana de Handbal in Maramures, arbitrii care au fost delegati de catre federatia de resort au fost de categorii superioare fata de turneele arbitrate. N-au existat probleme majore de arbitraj. Un conflict a existat. Este vorba despre conflictul antrenorului Murariu cu arbitrul Florin Chinde, dar a fost solutionat in cadrul Comisiei de Disiciplina al Federatiei Romane de Handbal. Sper ca pe viitor sa nu mai existe astfel de conflicte, de aceea si organizam in februarie anul viitor acest curs de arbitri la care vor putea participa sportivi, fosti si actuali handbalisti, chiar si spectatori, pentru a reusi sa asimilam cat mai bine regulamentul de handbal” a mentionat Stefan Hendrea.
Stefan Hendrea si Ionut Marta fac parte din lotul de elita al Romaniei din 2003, figurand printre cele 20 de cupluri de categoria I care arbitreaza meciurile de Liga Nationala. Au ajuns la acest nivel dupa cinci ani de arbitraj si circa 200 de partide conduse. De la acest nivel vin si consideratiile arbitrului Hendrea, cu privire la arbitrajul de calitate: „In general, arbitrul de handbal este un element care ajuta la desfasurarea spectacolului handbalistic, spectacolului sportiv. Actorii principali sunt sportivii. Jucatorii. Antrenorii. Inclusiv publicul care participa la meci. Noi trebuie sa fim cat mai discreti si sa ducem la bun sfarsit spectacolul care se desfasoara si sa incercam sa nu iesim in evidenta”.
Pe langa cele 10 cupluri de arbitri active, in Maramures mai exista un observator federal (Zamfir Mesaros) si doi observatori zonali (Alexandru Danea si Vasile Bud).
Sursa: Ramona-Ioana Pop