Liga Profesionista de Handbal, asa cum a fost ea creionata luni, are in componenta noua echipe, trei la masculin (HC Odorhei, HCM Constanta si Potaissa Turda) si sase la feminin (Oltchim Ramnicu Valcea, HC Zalau, Cetate Devatrans, HCM Roman, HCM Baia Mare si Dunarea Braila). Liga este condusa de un Birou Executiv, care este prezidat de Alexandru Dedu pana in luna mai, cand ar trebui sa aiba loc o Adunare Generala a cluburilor din Liga Profesionista de Handbal (LPH). LPH are provizoriu sediul la Federatia Romana de Handbal si urmeaza a se ocupa de organizarea competitiei interne (se prefigureaza ca, pe langa Cupa Romaniei, sa fie organizata si Cupa Ligii), federatia de profil trebuind sa gestioneze echipele nationale ale Romaniei.
„Eu sunt putin circumspect: nu vad cum, pana in luna mai, alte cluburi vor reusi sa devina membri afiliati ai Ligii Profesioniste de Handbal. Prima conditie necesara afilierii este ca fiecare grupare sportiva sa fie una monosectie. O alegere delicata pentru cluburile universitare, de exemplu. Am inteles ca vor primi un termen de gratie pana cand vor fi nevoite sa aleaga intr-un fel sau altul. In al doilea rand, cluburile care vor compune Liga trebuie sa fie cluburi de drept privat, de tip societate nonprofit, asa cum este HCM Baia Mare, sau de tip SA, dar, in acest al doilea caz, cluburile si-ar pierde posibilitatea de a accesa finantari de la autoritatile publice locale. In al treilea rand, cluburile care doresc sa se afilieze la LPH trebuie sa aiba minimum sapte jucatori angajati pe club, cu licente de jucatori profesionisti. Acestea sunt principalele conditii de indeplinit”, a detaliat pentru eMaramures Daniel Kotecz, director executiv HCM Baia Mare.
Biroul Executiv ales ieri are sarcina ca, pana in luna mai, la Adunarea Generala, sa contureze proiectele regulamentelor necesare functionarii Ligii, a mai mentionat Kotecz.
Sursa: RIP