Guvernul urmeaza sa analizeze in sedinta de azi, 16 aprilie, posibilitatea continuarii unui program din perioada 2006-2012 privind acordarea de salarii compensatorii in cazul disponibilizarilor din societati si companii cu capital integral sau majoritar de stat, a anuntat premierul Victor Ponta, la inceputul reuniunii.
„Astazi o sa discutam, sper sa avem toate avizele si toate problemele juridice solutionate, o initiativa a Ministerului Economiei privind continuarea unui program care a existat din 2006 pana la 31 decembrie 2012 privind posibilitatea acordarii de salarii compensatorii in cazul disponibilizarilor din societati si companii cu capital integral sau majoritar de stat. Sigur, aici se pune problema resurselor financiare pe care trebuie sa le gestionam, sunt foarte mici si trebuie sa le gestionam cu atentie, insa sunt situatii in care in lipsa acestei prevederi nu puteam sa gasim o solutie pentru cei care pe buna dreptate intreaba cum si ce pun pe masa in lunile care urmeaza”, a declarat primul-ministru.
El a multumit Ministerului de Finante si ANAF pentru faptul ca au sprijinit solutionarea problemei de la Mechel, Campia Turzii. „Acolo, banii, daca nu eram atenti, puteau sa mearga in alta parte decat la salariati. Din fericire, au mers la salariati”, a remarcat premierul.
Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a precizat ca si la Oltchim salariile restante au fost platite si sunt asigurate si sumele pentru luna aprilie. „Erau restante adunate in ultimul an de aproape doua luni. Ele au fost platite si este asigurat fondul de salarii si pentru luna aprilie, urmand ca ordonanta pe care o adoptam azi sa asigure stingerea oricarui litigiu de munca pentru viitor, astfel incat, din perspectiva salariala, Oltchim are problemele rezolvate. in legatura cu celelalte chestiuni, v-am informat ca vom incepe consultarile cu posibili investitori si lucram la programul de relansare, astfel incat la sfarsitul primului semestru sa avem o solutie integrata pentru Oltchim”, a spus Vosganian.
Primul-ministru Victor Ponta a declarat ca oamenii nu sunt vinovati pentru situatia in care a ajuns compania, dar administratorul special trebuie sa ofere informatii despre modul in care s-au acumulat datorii de 800 de milioane de euro si cum a fost posibila achitarea la zi a salariilor in aceste conditii.
„Cred ca asta nu se intampla nicaieri, nici la stat, nici la privat, sa platesti salarii, desi nu ai activitate. S-a intamplat, am inteles, reparam o nedreptate, e ca la legea retrocedarilor, dar nu putem sa facem o regula din faptul ca platim salarii cand nu se munceste, ca nu se poate in ziua de azi”, a explicat Ponta.
Varujan Vosganian a remarcat ca a fost respectat contractul colectiv de munca. „Sunt de acord, stiu. Am vrut doar sa spun ca exceptia sa nu devina regula”, a completat Ponta.
Sursa: Agerpres