Guvernul va limita salariile directorilor din companii de stat la un nivel reprezentand de sase ori salariul mediu brut in ramura respectiva, iar alte compensatii vor fi acordate doar in baza performantei, a anuntat premierul Ponta, facand referire la cazul Nuclearelectrica. Limitarea va fi operata prin ordonanta de urgenta. Premierul Victor Ponta a precizat ca proiectul acestei ordonante a fost introdus pe agenda sedintei de miercuri a Guvernului si contine prevederi „inspirate” din legislatia Poloniei si agreate de Fondul Monetar International si Comisia Europeana.
„Prin aceasta reglementare, vom limita posibilitatea veniturilor salariale ale celor din conducerea executiva la de sase ori media salariului mediu brut lunar din ramura respectiva. Deci, este o raportare la salariul care se castiga in ramura respectiva, de sase ori salariul mediu va asigur ca este deja un salariu foarte bun. Media in general este in jur de o mie euro, depinde de ramura. Evident, orice altceva se plateste in plus se plateste in functie de indeplinirea indicatorilor de performanta”, a spus Ponta ministrilor, in sedinta de guvern, in fata jurnalistilor.
Inainte de a anunta aceasta ordonanta, premierul a facut referire la salariile directorilor din Nuclearelectrica, situatie prezentata ieri. „Am vazut si eu companii de stat la care punem manageri privati. Nu stiu de ce suntem ministri si nu lucram la Nuclearelectrica, ca cel mai mic venit este de 484.000 lei pe an”, a spus Ponta, enumerand salariile pregatite pentru directorii din Nuclearelectrica.
Surse din cadrul companiei au declarat, ierimm ca directorii companiei Nuclearelctrica ar putea castiga pana la 210.000 euro pe an, in timp ce membrii Consiliului de Administratie ar putea incasa 84.000 euro pe an, daca AGA, controlata de stat, aproba propunerea ca directorii executivi sa primeasca indemnizatii lunare de pana la 76.800 lei.
Comitetul de nominalizare si remunerare al companiei a propus ca directorii executivi din Nucleareletrica, inclusiv directorul general, sa primeasca indemnizatii lunare cuprinse intre 62.400 lei (14.200 euro) si 76.800 lei (17.500 euro). In prezent, directorii executivi castiga lunar 9.228 lei (2.100 euro), iar directorul general incaseaza 14.851 lei (3.400 euro).
In acelasi timp, membrii Consiliului de Administratie ar urma sa incaseze o indemnizatie lunara reprezentand 20% din salariul directorului general (intre 2.840 euro si 3.500 euro), la care se adauga un bonus de performanta propus la 12 indemnizatii lunare. Astfel, castigul anual pentru pozitia de membru al Consilul de Administratie al Nuclearelectrica ar putea ajunge la 84.000 de euro.
Cel mai mare salariu al directorului general dintr-o companie de stat din sectorul energetic este incasat de seful Eletcrica Distributie Transilvania Nord, care primeste lunar 18.000 de lei (4.100 euro), potrivit datelor prezentate de Guvern in luna aprilie.
Nuclearelectrica are patru directori, respectiv Daniela Lulache (director general), Elena Negulici (director economic), Ionel Bucur (directorul centralei nuclearelectrice din Cernavoda) si Andrei Gheorghe (directorul Fabricii de combustibil nuclear din Pitesti), potrivit datelor companiei.
Lulache a fost numita director general la mijlocul lunii mai. Ea a condus Fondul Proprietatea pana in luna decembrie 2009 si a incasat in acel an indemnizatii de conducere, bonus de performanta si compensatii de 1,86 milioane lei (440.000 de euro).
Consiliul de Administratie al Nuclearelectrica este format din Daniela Lulache, Ionel Bucur, Dragos Paul Popescu, Alexandru Alexe, Carmen Radu, Dan Popescu si Alexandru Sandulescu. Cei sapte administratori au fost numiti la sfarsitul lunii aprilie in baza legislatiei privind guvernanta corporativa, dar aproape toti provin din sistemul de stat.
Sursa: Mediafax