![]() |
![]() |
Vezi VIDEO
Povestile circula si, cum granitele sunt deschise, numerosi romi din zonele marginase ale municipiului Baia Mare s-au gandit sa incerce marea cu degetul si “sa dea o fuga” in Franta, pentru o sansa la un trai mai bun. Contactul cu occidentul i-a convins pe multi dintre ei ca viata de emigrant sarac are avantaje iar acum vin doar in vizita pe Pirita sau pe Craica, parcandu-si masinile cu numere straine langa cocioabele si corturile pe jumatate daramate.
Primul semn de modernizare in comunitatile sarmane de la marginea Baii Mari a fost aparitia antenelor parabolice, pe care romii le-au agatat, mandri, la stresinile cosmeliilor in care traiesc. Contrastul a devenit si mai mare acum, cand “capii familiilor” se reintorc din Franta, la volanul unor masini care valoreaza mai mult decat toate cocioabele in care traiesc apropiatii lor.
Pe campul din spatele complexului Meda, pot fi vazute autoturisme Ford, Seat si chiar dubite Volkswagen, care se preteaza la transportul de persoane. Oamenii spun ca au castigat banii prin munca cinstita si ca prefera sa faca naveta in Franta, unde li se arata ingaduinta, decat sa se chinuie acasa.
„Ai locuri de munca, nu-i asa saracie ca si aici. Aici nu ai unde sa mergi sa iti faci de o paine, nimic. Acolo, francezii iti dau de lucru, ai unde sa stai, traiul e mai bun ca si aici. Francezii nu sunt asa de rai ca si romanii. M-am intors sa imi fac pasaportul, ca mi-a expirat si sambata o sa plec inapoi, pentru ca tot acolo e mai bine”, a povestit Robert Istvan, unul dintre romii de pe Pirita care a fost la munca in Lille.
Barbatul, la vreo 30 de ani, s-a intors recent pe Pirita, la volanul unei masini de mii de euro si a relatat ca a reusit sa faca achizitia gratie unui patron francez, care i-a oferit atat un loc de munca in constructii, cat si cazare.
In comunitatea de laga Meda sunt zeci de persoane care au fost temporar in Franta iar alte cateva zeci se afla si acum acolo, dupa cum marturisesc localnicii. Copii, adulti si chiar varstnici, cu totii stiu cate ceva despre mirajul francez. Unii spun au vazut cu ochii lor Lille-ul – orasul in care sunt stabiliti numerosi cunoscuti de-ai lor-, in timp ce altii pretind ca au ajuns chiar si la Paris. Cand e vorba sa isi spuna povestea in fata camerelor de luat vederi cei mai multi dau, insa, bir cu fugitii.
„Sunt oamenii altfel, e si traiul altfel acolo. Vin oamenii, te ajuta cu mancare, haine, scutece la copii, una alta iti aduc. Aici ii mai greu un pic, dar asta-i tara noastra, nu ne putem feri de ea. Acolo ii mai bine, acolo alegem sa ne intorcem, categoric”, a marturisit Vasile Porado, un alt rom care a trait cateva luni in Franta si care planuieste sa revina la Lille.
Aflat recent in Maramures, ambasadorul Frantei in Romania, Philippe Gustin, a vizitat comunitatea de romi mutata de pe Craica, in birourile fostului combinat Cuprom. Diplomatul era informat si in privinta familiilor care traiesc in conditii mizere pe Pirita si in alte zone de la marginea orasului. El a marturisit ca a vazut numeroase fotografii realizate in aceste zone critice si ca, in opinia sa, totul porneste de la educatie cand vine vorba de integrarea romilor in comunitate.
„Problema romilor este o problema sensibila, foarte complexa, care trebuie tratata cu multa intelegere si umilinta. Solutia miracol nu exista, in schimb, trebuie sa actionam pe termen lung pentru incluziunea romilor in societatea romaneasca. Vectorii cei mai importanti sunt educatia, locuinta si locurile de munca, pentru a reusi sa avansam in aceasta problema complicata a incluziunii romilor”, a aratat ambasadorul Philippe Gustin.
Romii aciuati pe Craica si pe Pirita au fost, in ultimii doi ani, tema a numeroase dispute privind protectia drepturilor omului, odata cu initierea demersurilor de mutare a acestora si cu constructia controversatului zid de pe strada Horea.
Organizatii internationale, dar si ambasade straine si-au exprimat ingrijorarea cu privire la fenomen, iar pe la usile cocioabelor de la marginea orasului s-au perindat oficialitati si jurnalisti din numeroase tari. La randul lor, in noiembrie anul trecut, autoritatile maramuresene au facut o vizita in Lille, unde au intalnit romi plecati din Baia Mare, si de unde s-au intors doar cu promisiuni.
Sursa: Gabriela Kuhajda