Reprezentantii Ministerului Transporturilor si cei ai sindicatelor din caile ferate nu au reusit sa ajunga la o intelegere in cadrul negocierilor de luni, drept pentru care, angajatii CFR vor declansa, miercuri, o greva de avertisment de doua ore, intre 7.00 si 9.00. Protestul survine celui din 1 februarie cand mai multe trenuri nu au mai plecat din gari ori au oprit pe traseu, in ceea ce s-a dorit o greva spontana.
Sindicalistii au cerut o crestere salariala de circa 20 la suta, in timp ce ministerul ofera o crestere salariala de 5%, incepand cu 1 aprilie si 5% de la 1 octombrie. Totodata, reprezentantul ministerului a solicitat sindicalistilor schimbarea orei de declansare a grevei de avertisment pentru a diminua pierderile pe calea ferata. Cererea a fost insa respinsa.
Ministrul transporturilor, Ludovic Orban, a declarat luni ca nu se poate acorda o majorare salariala de 18%, asa cum cer lucratorii feroviari. "Orice majorare de salariu trebuie sa tina cont de indicatorii macroeconomici de la nivelul economiei romanesti, iar acesti indicatori macroeconomici, corelati cu indicatorii de productivitate si cu cifra de afaceri, duc la o crestere maxima stabilita in oferta noastra. Altfel, inseamna sa dam bani fara munca", a afirmat acesta.
Federatia Nationala Feroviara Miscare Comercial a hotarat continuarea conflictului de munca prin declansarea unei greve de avertisment cu intreruperea lucrului timp de doua ore. Sindicalistii cer recunoasterea ofertei facute de companiile CFR in data de 30 ianuarie 2008 si materializarea ei prin incheierea unui act aditional la Contractul Colectiv de Munca, care sa prevada valoarea salariului minim brut de baza (clasa I) de 500 lei, pana la 30 aprilie 2008, respectiv 570 lei de la 1 mai 2008, cu respectarea coeficientilor actuali de ierarhizare. O a doua revendicare se refera la elaborarea unui program coerent de imbunatatire a conditiilor de munca cu termene si responsabilitati bine definite.
Foto: (c) eMM.ro
Sursa: Rompres