![]() |
![]() |
Vezi VIDEO
Traiul pe datorie a devenit o realitate cotidiana pentru tot mai multi pensionari baimareni. Numerosi varstnici aleg sa se imprumute de la Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor Baia Mare, cu sume pornind de la cateva sute de lei si ajungand pana la mii de lei. Restituirea sumelor se dovedeste insa foarte dificila si astfel, in unele cazuri se ajunge chiar la recuperarea sumelor restante direct din pensia lunara sau prin hotarari judecatoresti.
Cei mai multi pensionari aleg sa se imprumute cu sume mici, de cateva sute de lei. Sunt totusi si varstnici care acumuleaza datorii mai mari sau au necesitati pentru care iau imprumut sume mai mari, care ajung chiar si pana la 6.000 de lei. Numai in primele doua saptamani din luna februarie, 25 de pensionari au apelat la Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor Baia Mare pentru sume mai mari de 1.500 de lei.
„In luna februarie, aprobate imprumuturi mari, pana la aceasta data, sunt 25 in valoare de 109.800 de lei. Sunt imprumuturi cam de 5.000 – 6.000 de lei, acestea sunt imprumuturile mari. Noi consideram imprumuturi mari de la 1.500 de lei in sus, dar cele mai multe sunt de 5.000 – 6.000 de lei din aceste imprumuturi mari”, a explicat presedintele Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor Baia Mare, Ioan Trif.
In unele situatii, ratele lunare sunt platite cu mare dificultate, chiar daca pensionarii sunt pasuiti pentru a trece peste perioadele de impas financiar. In conditiile in care acestia nu reusesc sa isi achite obligatiile financiare, oficialii Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor Baia Mare sunt nevoiti sa recurga la alte modalitati de recuperare a sumelor restante.
„Referitor la restituirea acestor imprumuturi, intampinam si necazuri, greutati in recuperarea sumelor, pentru ca sunt destul de multi pensionari care nu sunt capabili sa isi indeplineasca obligatiile de a plati ratele lunare, si atunci trebuie sa ii somam. Numai in 2013, am avut 223 de cazuri cand am apelat la Casa Judeteana de Pensii pentru recuperarea prejudiciului”, a mai aratat Ioan Trif.
Pe de alta parte, exista si varianta in care se recurge la un executor judecatoresc pentru recuperarea prejudiciului, situatie in care pensionarii sunt obligati sa suporte cheltuieli mai mari. Pe langa restituirea sumelor, ei sunt nevoiti sa achite onorariul platit executorului, dar si cheltuielile de judecata.
Sursa: Gabriela Kuhajda