![]() |
![]() |
Vezi VIDEO
Romii mutati de pe Craica in fostul sediu al combinatului Cuprom Baia Mare beneficiaza de apa gratuit, conform unui protocol semnat intre municipalitatea Baii Mari, care este actionar majoritar al societatii de apa-canal, si firma Vital SA. Conform protocolului, societatea se obliga sa suporte cheltuielile privind furnizarea a trei metri cubi de apa pe persoana. Parteneriatul pentru incluziunea sociala a populatiei din pungile de saracie de pe raza Baii Mari, care deocamdata se rezuma la romii stabiliti ilegal pe Craica si care au fost mutati in fostul sediu al Cuprom, are acum mai putini parteneri. Primarul orasului a anuntat reducerea duratei parteneriatului, de la doi ani, la un an, pe considerent ca romii vor fi mutati si din sediul Cuprom.
„Proiectul nostru este ca incepand din primavara anului viitor sa generam, prin Ministerul Dezvoltarii si alte inistitutii interesate si abilitate, generarea unui proiect social mult mai amplu pentru comunitatea roma, astfel incat sa eliminam in integralitate pungile de saracie”, a mentionat primarul Baii Mari, Catalin Chereches.
Noul protocol mai prevede si excluderea dintre parteneri a Fundatiei Caritas, dar si a Partidei Romilor, pentru lipsa de implicare si neseriozitate, si distribuirea gratuita a apei potabile, costurile urmand sa fie suportate de operatorul judetean de apa-canal, firma la care municipalitatea este actionar majoritar.
„SC Vital SA suporta doar 3 metri cubi pe luna pe persoana, in rest, depasirile sunt achitate de catre cei care utilizeaza acele spatii. Ne-am bucura sa se consume mai multa apa acolo, dar…”, a subliniat Chereches, la solicitarea directorului juridic al firmei Vital, Radu Micle, care este si consilier local. Initial, noua forma a protocolului nu prevedea o limitare a cantitatii de apa furnizata gratis de firma municipalitatii.
In afara facilitatii de a nu plati apa consumata, romii mutati din colibele ridicate ilegal pe Craica in sediul fostului combinat metalurgic din Baia Mare beneficiaza si de alte gratuitati. Acestora li s-au pus la dispozitie trei cladiri cu cate doua etaje, unde au fost amenajate locuinte, iar municipalitatea s-a angajat sa-i sustina financiar in privinta cheltuielilor cu uitlitatile. In plus, o asociatie neguvernamentala de asistenta sociala (ASSOC) le furnizeaza servicii pentru incluziune sociala in centrele de zi si in cantina sociala.
Sursa: Catalin Vischi