Din cauza asemanarii grafice dintre conjunctiile “ori” si “or”, multe persoane le confunda in vorbire sau scriere, cu toate ca acestea prezinta diferente atat din punctul de vedere al sensului, cat si din cel al etimologiei. Pentru a face diferentierea, trebuie sa se tina seama ca “ori” este sinonimul lui “sau”, pe cand “or” poate juca “rolul” lui “insa”, dar gradul de a justifica un anumit lucru, de a corecta ceva este mai mare in cazul lui “or”. Vom explica, in lectia de astazi, acest lucru prin exemplificari.
Formularea corecta in exemplul din titlu este „Voi pleca azi ori maine?”. Dupa cum se observa, substituirea conjunctiei “ori” (disjunctiva) cu „sau” nu schimba cu nimic sensul. Conjunctia “ori” poate aparea atat la nivelul propozitiei – „Voi pleca azi ori (sau) maine” – cat si la nivelul frazei – „Maine va fi o zi frumoasa ori (sau) va ploua”.
In schimb, conjunctia “or” (adversativa) leaga obligatoriu doua propozitii sau fraze. Exemple: “Mi-a creat o serie de neplaceri, or, acest lucru m-a determinat sa iau atitudine” sau “A venit cu explicatii suplimentare, or, nu mai era cale de intors”.
Din punct de vedere etimologic, “ori” este un cuvant de origine latina, iar “or” un neologism imprumutat din franceza (in limba romana s-a preluat pastrandu-i-se sensul si forma).
Lingvistul G. Gruita precizeaza inca un element diferentiar intre “or” si “ori”. Dupa “or” urmeaza o pauza marcata in scris prin virgula, insa dupa conjunctia “ori” nu se pune niciodata acest semn de punctuatie.
CITESTE SI: GRAMATICA ON LINE – CUM E CORECT – „Am probleme cu fierea” sau „Am probleme cu fiara”?
GRAMATICA ONLINE – CUM E CORECT – “Nu se merita sa investesti in asta” sau “Nu merita sa investesti in asta” ?
Sursa: Monica Pop