Anumite substantive la plural ca “ministri, maistri, codri”etc, fie ca sunt articulate sau nu, se pronunta la fel. Din cauza asemanarii fonice, cuvintele de acest fel sunt scrise gresit de o categorie destul de mare de persoane. Fara a intra in detalii de ordin gramatical, vom incerca, in lectia de azi, sa lamurim in ce situatii aceste substantive se scriu cu un “i” si cand cu doi “i”.
“In Baia Mare au venit doi ministri”. In propozitia data ca exemplu in titlu, substantivul “ministri” se scrie cu un singur “i” fiind nearticulat, chiar daca se aud doi “i”. Prin urmare, doar varianta a doua este scrisa corect.
Cel mai simplu mijloc de verificare in acest caz – si care nu ne obliga sa ne gandim daca substantivul apare sau nu articulat in propozitie – este inlocuirea cuvantului cu un alt substantiv, la care diferenta din punct de vedere fonic este evidenta. De exemplu: “In Baia Mare au venit doi oameni” (se scrie – si se aude – cu un singur “i”!).
Luam alte exemple. In propozitia “Maistrii din Buzau au tinut o sedinta”, daca inlocuim “maistrii” cu “oamenii” (unde se aud doi “i”) ne dam seama ca se scrie corect cu doi “i” (substantivul fiind articulat hotarat). In contextul “Trei maistri din Buzau au tinut sedinta”, substantivul “maistri” apare cu un singur “i” (fiind nearticulat), chiar daca am fi tentati sa scriem cu doi „i”. Pentru verificare, se face din nou subtituirea cuvantului cu “oameni”.
Pentru a evita eroarea de scriere, se poate aplica acelasi mijloc de verificare si in cazul altor substantive similare, cum ar fi: “codru/codri(i)”, “membru/membri(i)”, “astru/astri(i)”, “monstru/monstri(i) etc.
Sursa: Monica Pop