Exista expresii sau cuvinte ale caror sensuri sunt intelese gresit de o anumita categorie de vorbitori. Aceste erori se produc fie pentru ca raportarea se face la un alt cuvant (expresie) mai cunoscut (a), fie din cauza ca termenul se confunda cu un altul similar ca forma. In cateva rubrici de gramatica de vineri vom lua in discutie asemenea greseli intalnite chiar si printre oamenii instruiti. Cuvintele le vom alege din toate categoriile gramaticale (substantiv, verb, adverb etc.), insa nu se va tine seama de o anumita ordine.
Intre cei doi termeni „manifestare” si „manifestatie”, aparent sinonimici, se fac adesea confuzii. Este adevarat ca printr-o manifestare (luat ca sens general) iti exprimi un sentiment fata de ceva, o tendinta, insa contextele in care se folosesc cele doua substantive sunt diferite.
Potrivit Dictionarului Explicativ al Limbii Romane, manifestare inseamna a) exteriorizare prin vorbe, fapte, actiuni a gandurilor, sentimentelor, personalitatii cuiva b) actiune, fapt prin care cineva sau ceva isi manifesta existenta, activitatea, (ext) realizare, infaptuire c) spectacol. Manifestatia este demonstratia de masa (pe strazile unui oras) ca dovada a simpatiei sau a protestului fata de un eveniment de interes general sau fata de o persoana.
Prin urmare, in exemplul din titlu, este corecta a doua varianta „De 1 Iunie, manifestarea copiilor a durat mult”, deoarece aici termenul de „manifestare” are sensul de spectacol. Ar fi fost corecta si prima varianta doar in situatia in care copiii ar fi facut o demonstratie (in masa) impotriva unui anumit (sa zicem) cadru didactic sau pentru a-si exprima simpatia fata de cineva din scoala sau din afara ei.
CITESTE SI: GRAMATICA ONLINE – CUM E CORECT – “Ei o sa plece” sau “Ei or sa plece”?
GRAMATICA ONLINE – CUM E CORECT – “Nu mi-a produs nicio emotie” sau “Nu mi-a produs nici o emotie”?
Sursa: Monica Pop