Cunoasterea “aproximativa” a sensului unor cuvinte duce la confuzii si, implicit, la folosirea gresita a acestora in anumite contexte. In lectia de gramatica de astazi, vom lua in discutie verbele “a comemora” si “a aniversa”, cu derivatele acestora, care sunt utilizate incorect de un numar destul de mare de persoane, de cele mai multe ori exprimarile fiind de natura pleonastica. De asemenea, vom incerca sa punctam faptul ca termenii “a comemora” si “a aniversa” nu sunt sinonime, prin urmare nu trebuie confundati.
Adjectivul “aniversar” are sensul de “care revine in fiecare an”. Din aceeasi familie lexicala face parte si “aniversare”, provenit din infinitivul lung al verbului “a aniversa”, care inseamna “a sarbatori implinirea unui numar de ani de la data la care s-a petrecut un eveniment”. Nu de putine ori am intalnit constructii de tipul “aniversarea a 100 de ani” sau “aniversam 100 de ani”, care sunt gresite, pleonastice, deoarece cuvantul “an” este cuprins in aniversare. In plus, nu sarbatorim anii, ci evenimentul in sine.
Corect se va spune (scrie) “aniversarea independentei” sau oricarui alt eveniment.
In aceeasi “categorie” de greseli ar putea intra si folosirea verbului “a comemora”, care inseamna “a celebra solemn amintirea unei personalitati sau a unui eveniment important”, “a readuce in memorie”, “a pomeni”. Expresia “Comemoram 100 de ani de la Unire…” (sau de la alt eveniment) este foarte des intalnita, insa corect este “Comemoram Unirea…, de cand se implinesc 100 de ani”, deoarece, dupa cum am specificat, nu se comemoreaza anii, ci momentul de atunci.
Pe de alta parte, potrivit reputatului lingvist Alexandru Graur, cuvantul “comemorare” nu se poate folosi decat in cazul unor persoane (evenimente) importante, solemne. Prin urmare, este absurd sa spunem “Comemoram asasinarea conducatorilor….”
De asemenea, cele doua notiuni “a comemora” si “a aniversa” nu trebuie confundate din punct de vedere semantic, deoarece nu sunt sinonime. Primul se foloseste doar in cazul in care ne referim la celebrari sau serbari solemne, in multe situatii triste (comemorare fiind sinonim si cu pomana), iar al doilea poate fi utilizat si cu sens colocvial, de serbare sau in cazul zilelor aniversare.
GRAMATICA ONLINE – CUM E CORECT – “A fi fortuit” sinonim cu “a fi fortat”?
Sursa: Monica Pop